Közös szakmai nap a Szegedi Tudományegyetemmel

Akt.:
Közös szakmai nap a Szegedi Tudományegyetemmel
A Szegedi Tudományegyetem rektora is részt vett azon a szakmai napon, amelyet a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendezett közösen az egyetem biztonságért felelős szakembereivel a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen.

– A tavalyi év a komoly változások éve volt a katasztrófavédelem rendszerében – mutatott rá köszöntőjében Szatmári Imre tűzoltó ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, aki tájékoztatást adott az új rendszerről és az igazgatóság működési területeiről is.

– A Szegedi Tudományegyetem az ország három kiemelt egyeteme között található – jelentette ki dr. Szabó Gábor rektor, aki kifejtette: közel nyolcezer dolgozót foglalkoztató intézményben 27 ezer hallgató folytatja felsőoktatási tanulmányait, és a klinikákon több ezer beteget látnak el. A rektor elmondta: az egyetem igyekszik nyitni a speciális képzések felé, így az ipari technológiák irányába is, és ez a speciális lehetőség akár a katasztrófavédelem területén is alkalmazható lehet. Dr. Szabó Gábor rektor megemlített egy munkatársai által kifejlesztett berendezést, amely egy koromszemcséből is képes megállapítani annak eredetét. Mint elmondta, ezt a készüléket Devecseren is kipróbálták, ahol a technológia jól vizsgázott.

– A megyét veszélyeztető hatásokat kizárni nem lehet, de csökkenteni lehet hatásukat – fejtette ki Huszár Tibor ezredes, a megyei igazgatóság igazgatóhelyettese a Csongrád megye veszélyeztetettségéről szóló előadásában, amelyben elhangzott: a megyében lévő 12 ezer tanyán több mint 20 ezren élnek, ezért is fontos a felkészülés a külterületeken is az ár- és belvizekkel szemben. A megyében az elmúlt években mért értékek igazolják, hogy mind a 35 fok feletti, mind a -25 fok alatti napok számában is érintett a terület, amely szintén feladatot ad a katasztrófavédelemnek, de a megyén áthaladó nemzetközi utakon közlekedő forgalomban haladó járművekre, és a röszkei és nagylaki határátkelőt érintve szállított veszélyes anyagokra is figyelmet kell fordítani.

Az egyetem szakemberei számára az iparbiztonság területén végzett munkáról Gáti Ádám tű. százados, iparbiztonsági főfelügyelő, és a pologári védelem tevékenységéről Tátrai János tű. alezredes, polgári védelmi főfelügyelő tartott tájékoztatót, míg a tűzoltással kapcsolatos feladatrendszert Ördög István tű. őrnagy, tűzoltósági főfelügyelő foglalta össze, majd bemutatták a vendégeknek a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság objektumát és technikai eszközeit is.

A szakmai nap végén dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora és Szatmári Imre tű. ezredes, megyei igazgató egyetértettek: hasznos volt a találkozás, és megerősítették további együttműködési szándékukat.

Arany-Tóth Attil tű. zls. szóvivő

– csongrad.katasztrofavedelem.hu –Csongrád.
SZUPERINFO.HU