Élesedett a magyar Google Street View

Akt.:
Élesedett a magyar Google Street View
Nézz körül a városban… a számítógéped ablak a világra:), ám a kép csalóka, ezek 2 évvel ezelőtti felvételek. 

Hosszas jogi huzavona után végre élesedett a magyar Street View, amellyel a hazai nyelvre állított Google-fiókkal rendelkező felhasználók Utcakép néven találkozhatnak.

Végre a magyar felhasználók is láthatják közvetlen környezetüket a Street View szolgáltatásban, amely most már hazai képeket is tartalmaz. A régióban Magyarországon az utolsók között élesedett a Street View, amelynek indulását hosszas jogi huzavona előzte meg.
A Google autói először 2009-ben jelentek meg a magyar utakon, hogy utcakép részletességű fotókat készítsenek a Maps képességeit bővítő szolgáltatás számára. A fényképezést azonban gyorsan le kellett állítani, miután az akkori adatvédelmi biztos, Jóri András azt kifogásolta, hogy a fotókon szereplő személyek arcképei, illetve az autók rendszámai is rajta vannak a képeken. Noha a Google a Street View szolgáltatásban az arcokat és rendszámokat elhomályosítva jeleníti meg, de az eredeti képeket megtartja, illetve a fotókat nem egy EU-s országban lévő szerveren tárolja.

A Google akkor elnapolta a Street View indulását és a témáról évekig nem is lehetett hallani többet. 2011-ben aztán fordult a kocka, Jóri András beleegyezését adta a fotózásba, néhány feltétellel. Az adatvédelmi biztos kikötötte, a projekt megvalósítása során készült nyers felvételek a folyamat egyetlen fázisában sem kerülhetnek nyilvánosságra. Az arcokat és rendszámokat mihamarabb, lehetőleg a folyamat elején ki kell takarni, a nyers adatokat pedig a lehető leghamarabb meg kell semmisíteni. Továbbá a lakosságot legalább a fotózás előtt egy héttel értesíteni, tájékoztatni kell a fényképezésről. Ezeken felül az ingatlanok tulajdonosainak egy könnyen használható felületet kell biztosítani, ahol saját ingatlanjuk megjelenítését letilthatják.

Magyarország a kontinensen az egyik utolsó ország volt Street View lefedettség nélkül, szerencsére ez most megváltozott. A Street View szolgáltatás lefedettségi térképe alapján gyakorlatilag a teljes magyar úthálózat bekerült a szolgáltatásba, a korábbi várakozásokkal szemben nem csak Budapestet, hanem az ország összes útját és települését be lehet barangolni egy böngésző segítségével.

A térképen közelítsen a megtekinteni kívánt településre, és a nagyító skála tetején látható sárga emberkét az egérrel fogja meg, és tegye arra a helyre, amit meg szeretne nézni és amit enged a rendszer… A Google “szeme” nem járt mindenhol, így csak azokra a helyekre tud közelíteni, amit 2 éve a Google kamerája látott.

Csornán a Szuperinfó Szerkesztősége előtt is elhaladt a Google kamerája, ez látható a képen.

_______________________________

 Ha tetszett a cikk, akkor nyomd meg “tetszik” vagy “like” gombot a facebook oldalunkon. Köszönjük!

Címkék: ,


Csorna.
SZUPERINFO.HU