Csúcsidőben nincs „kegyelem”

Akt.:
A csúszós utak fokozott figyelmet és körültekintést igényelnek, különben könnyen megtörténhet a baj
A csúszós utak fokozott figyelmet és körültekintést igényelnek, különben könnyen megtörténhet a baj - © Illusztráció: Derencsényi István
Hajdú–Bihar – A közlekedési balesetek bekövetkezésében jellemzően szerepet játszhatnak, hogy a járművezetők nem az időjárási–, látási– és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket.

Téli időszakban a száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet igényel. A közlekedésben ilyenkor a legtöbb problémát a csúszós út okozza, mely mellé társulnak többek között a fagy, a köd, és az általánosságban jellemző romló látási viszonyok.

Hiányzik a tolerancia

– Induljunk ki abból, amit a KRESZ meghatároz: a bizalmi elv, azaz bízni a másik szabályismeretében és szabálykövetésében. De ha már felismerhető, hogy nem adja meg valaki az elsőbbséget, akkor reagálni kell. Az elvárhatóság szintjén meg kell tennünk a tőlünk lehetségeset, a veszélyhelyzet elhárítása illetve a baleset elkerülése érdekében – hívja fel a figyelmet dr. Nagy Levente ügyvéd. aki több mint 18 évig dolgozott a rendőrségen, ebből 10 évig közlekedési helyszínelőként és balesetvizsgálóként, így tapasztalatának köszönhetően és végzettségeiből fakadóan a szituációkat nem csupán jogi, de rendőri szemmel is vizsgálja.

– A közlekedési morállal kapcsolatban az egyik legnagyobb probléma, hogy sok az ideges, ingerült, esetenként agresszív vezető. Az emberek türelmetlenek, rohannak, és kevéssé tolerálják a másik közlekedési partner magatartását, akár olyan esetekben is, ha az csak a legminimálisabb mértékben befolyásolja az ő haladásukat. Lehet arra is számítani, hogy egyértelmű esetben sem feltétlenül adják meg a közlekedés többi résztvevőjének az elsőbbséget, vagy az is előfordul, főként csúcsidőben, hogy legminimálisabb udvariassági, egymás közlekedését segítő írott és íratlan magatartási szabályokat sem tartanak be. Mindennapi egyszerű közlekedési szituáció, amikor valaki enyhe fékezésre kényszeríti a mögötte haladót, mert éppen kiáll, vagy elindul, ez sokszor erős forgalom esetén szinte elkerülhetetlen. Ezt az agresszív vezetők sokszor személyes sértésként élik meg. Villogtatnak, dudálnak, amit a KRESZ önmagában is tilt, kivéve a jól meghatározott esetekben, például balesetveszély esetén, annak elkerülése érdekében. De nem ritka, hogy az agresszív vezetők ennyivel nem érik be: követik az eléjük kihajtó – csupán enyhe lassításra kényszerítő gépkocsit – esetleg le is szorítják az útról, és akár már ezzel a magatartással is megvalósulhat egy közlekedési bűncselekmény. Ezt pedig kevesen gondolják, hogy egy ilyen vagy ehhez hasonló magatartás kapcsán meginduló büntetőeljárás esetén, a veszélyeztető magatartással gyanúsítható személy vezetési jogosultságát szinte kötelező az eljárás befejezéséig szüneteltetni. Egy-egy kisebb közlekedési szituáció miatti vita is könnyen verekedésbe, garázdaságba torkolhat az indulatos járművezetők között.

Már régebben történt egy nagyon kirívó eset, amikor egy „trabantos” a vitát „lezárandóan” lelőtte a kamion vezetőjét”

– árulta el a szakember –, aki arra is figyelmeztet, a téli kedvezőtlen látási körülményeknek köszönhetően a külterületen előzésnél gyakrabban előfordulhat, hogy valaki rosszul méri fel a szembejövő sebességét, távolságát.

Illusztráció: Matey István

A szakértő azt tanácsolja, ilyenkor – ha már felismertük a veszélyhelyzetet – indokolt csökkenteni a sebességet – természetesen olyan intenzitással, hogy ezzel nagyobb veszélyhelyzetet ne okozzunk – és ha lehetséges lehúzódni. Sajnos olyan esetek is előfordulhatnak, hogy a szembejövő lassítás, veszélyhelyzet elhárító magatartás helyett inkább villogtat, sőt még gyorsít is, veszélyeztetve a közlekedésben résztvevők életét, testi épségét. Ilyenkor a segítő, baleset elhárító magatartás hiánya katasztrófához is vezethet. A gépjárművezetőknek azzal is érdemes számolniuk, hogy télen, a jeges úton megszaporodik a driftelők száma, ami nem csak az elkövetőre, de a közlekedés más résztvevőjére is kockázatot jelent

Notórius szabályszegők

Sajnos sokszor tapasztalható, egyes esetekben szinte morálként működhet a „nagyobb elsőbbségének elve”, vagyis majd a kisebb, „gyengébb” jármű vezetője figyel, és elsőbbséget biztosít elsőbbségi joga ellenére is. Ez a fajta magatartás különösen a kerékpárosokra és a motorosokra jelenthet veszélyt.

– Sajnos az ilyen helytelen és veszélyes magatartást tanúsító gépjárművezetők közül némely nehéz tehergépkocsi vezetők élen járhatnak, pedig felelősségük fokozottabb kellene, hogy legyen, mivel egy hatalmas tömegű gépjárművel való ütközés kimenetele szinte mindig súlyos sérüléssel, vagy akár halálos eredménnyel járhat. Valószínűleg az a kisebbik probléma, ha túl óvatosan közlekedünk, mintha kockázatosan a gyorsabb előre jutás érdekében. A magam szempontjából azt az elvet vallom, hogy „elsőbbségünk akkor van, ha meg is adják”, mivel ha baleset, sérülést szenvedünk a bekövetkezett hátrány (sérülés, anyagi kár) minket is érinthet, akkor is, ha nem vagyunk jogilag felelősek a balesetért. Természetesen nem azt jelenti, hogy minden esetben lassítsunk akkor is, amikor egyértelműen elsőbbségünk van. De amikor bármely oknál fogva felmerülhet, az, hogy az elsőbbségünket nem feltétlen fogják biztosítani, akkor érdemes fokozottan figyelni, számítani arra is, hogy lehet olyan közlekedési résztvevő is, aki koránál, egészségügyi (gyerek, idős, látásában korlátozott) állapotánál fogva vagy egyéb okból (pl. ittasan közlekedik) nem biztosít számunkra jogos elsőbbséget, így lehetőség szerint ez esetben is el tudjuk kerülni a balesetet. A sebességtúllépés visszaszorítására ugyan rengeteg traffipax van az országban, de ezek nagyrészt rögzítettek, helyük ismert a népszerű útvonaltervezők számára is.

Újabban már mozgásban lévő „civil” gépjárművekből is végzik a sebességmérést, ami jelentős előrelépés a sebesség túllépés visszaszorításában.”

Áttörést jelenthetne a közlekedési morál javításában, amennyiben a rendőrség kamerával felszerelt „civil” autókat alkalmazva próbálná meg mozgásban „kiszűrni” a közlekedésből az „agresszív vezetőket”, és a haladás közben elkövetett közlekedési szabályokat durván megsértőket. Egy ilyen intézkedésnek talán erős visszatartó hatású lenne – vetette fel Nagy Levente.

MSZ


Kivilágították a gyalogátkelőt
Nádudvar - Még biztonságosabb lett a Kövy-iskola előtti átkelés az úton. Az iskolai szülői szervezet kezdeményezésére, az oktatási intézmény vezetésének egyetértésével, a városi önkormányzat támogatásával és forrásából, Beke Imre polgármester segítő közreműködésével, az illetékes szervek felé egy...

Az M35-M4 autópálya új szakaszát még decemberben átadták
Hajdú-Bihar - Folytatódik a gyorsforgalmiút-építési hullám a következő években Hajdú-Bihar megyében. Befejeződött az M35-ös autópálya építése, átadták az M4-es sztráda első, csomóponti szakaszát. Ezzel azonban nem fejeződött a gyorsforgalmi út építési hullám Hajdú-Biharban, hiszen a jelenlegi ter....
SZUPERINFO.HU