Felsőoktatási felvételi – „Apám azt mondta, bármi lehetek, csak maradjak a közelében…”

  13 feb 2018

Miskolc – A felsőoktatásba készülőknek lassan dönteniük kell, milyen pályát válasszanak. Miért akar valaki fizikus lenni, vagy jogász, esetleg író? És mi a szép az orvosi pályában? A Miskolci Herman Ottó Gimnázium végzőseit kérdeztük a továbbtanulásról.
Legkésőbb február 15-én éjfélig lehet jelentkezni valamely felsőoktatási intézménybe, a szeptemberben induló alap-, mester- vagy osztatlan képzésekre. A jelentkezéseket kizárólag a felvi.hu oldalon elérhető e-felvételin keresztül lehet benyújtani – közölte az Oktatási Hivatal. Aki a díjmentesen megjelölhető három jelentkezési helynél többet (de legfeljebb hatot) jelöl meg, az a jelentkezésenként 2000 forintos kiegészítő díjat február 15-én éjfélig fizetheti be.
A jelentkezéseket február 20-áig kell hitelesíteni ügyfélkapun keresztül, vagy az e-felvételi felületéről kinyomtatott, aláírt és az Oktatási Hivatal címére postán elküldött hitelesítő adatlappal.
A ponthatárokat várhatóan július 25-én hirdetik ki. Február 15-én meghosszabbodott nyitvatartással készül a felvi.hu. Este 9 óráig fogadják a telefonos vagy személyes kérdéseket, az e-mailekre éjfélig válaszolnak.

A Herman Ottó Gimnáziumban jártunk

Milán németországi egyetemet választott, Marcell a vendéglátásban látja a jövőt, Roland pedig a jogi pályát választotta. Fontos dátum közeledik a végzős középiskolások számára, február 15-éig kell elküldeniük elektronikus úton az egyetemi jelentkezési lapot. A Miskolci Herman Ottó Gimnáziumba látogattunk el a napokban, ahol határozott elképzelésekkel rendelkező fiatalokkal találkoztunk. Számukra nem volt nehéz a választás.

Engem itthon tart a magyarságtudatom.” Dédesi Mátyás

A nyelv nem akadály

Milán külföldre készül, Németországba. Szeretne fizikát tanulni, a nyelv pedig nem okoz neki gondot, hiszen emelt németes osztályba jár.
– Néhány barátom tanul kint Németországban, és nyáron meglátogattam őket. Egy kicsit bepillantást nyerhettem az ottani egyetemi oktatásba, és tulajdonképpen akkor döntöttem el, hogy csakis azt az intézményt választom – indokol Milán. Véleménye szerint az a nagy előnyük a németországi egyetemeknek, hogy ott sokkal több pénz jut a felsőoktatásra, így a hallgatók gyakorlati képzésére is. Ott a fiatalok 70 százaléka megszerzi a doktori fokozatot. Milánnak ez azért is fontos, mert szeretne kutatással foglalkozni, atomfizika vagy asztrofizika területén.

Egy jó étterem

Bebizonyosodott, hogy az orvosi pálya nekem való.” Fodor Nikolett

Szintén Németországot tűzte ki célul Császár Marcell. Igaz, ő az egyetemi éveket itthon szeretné tölteni, a Miskolci Egyetem turizmus-vendéglátás szakán. Sokáig azonban nem ez állt az első helyen. Mivel családjában sok katona és rendőr van, tetszettek neki ezek a pályák, és azt gondolta, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Karára jelentkezik. Erről viszont le kellett mondania, mert a látása nem tökéletes. Azonban a turizmus-vendéglátásnak is örül, hiszen nyáron többször dolgozott már szállodában, étteremben.
– A távlati célom pedig, hogy Németországban nyissak egy éttermet. Magyarországtól persze nem akarok elszakadni, szeretem az országomat, sok szép helyén jártam már, a magyar kultúrát és hagyományokat is kedvelem, de úgy gondolom, hogy Németországban nagyobb eséllyel tudnék sikeres vállalkozást indítani – fogalmaz Marcell.

Helyben az egyetem

Lindt Roland számára azonban szinte adott volt a jogi pálya.
– Családom minden férfitagja jogász, így én is kedvet éreztem ehhez. Gondolkodtam még a Debreceni Egyetem pszichológia szakán is, de végül a Miskolci Egyetem jogi képzését választottam. Nagy előny, hogy helyben lesz az egyetem, és úgy tudom, hogy itt is magas szintű tudást lehet szerezni – mondja Roland. Elárulja, egyéb tervei is vannak. Mivel édesapjának különböző vállalkozásai vannak, szeretne ezekbe egy kicsit belelátni. Arra gondolt, hogy amikor harmadéves lesz a jogászképzésen, felvesz gazdaságtudományi tárgyakat is. Társaival ellentétben ő nem vágyik külföldre, Miskolcon képzeli el a jövőjét.
– Apám egyébként nem ragaszkodott ahhoz, hogy jogász legyek. Azt mondta, bármilyen pályát választhatok, csak maradjak a közelében, hogy át tudja nekem adni a vállalkozásokkal kapcsolatos tudnivalókat – árulja el.

Kaptam egy nyuszit, megbetegedett, és meg akartam gyógyítani. Azóta érzem, hogy az orvosi pálya nekem való.” Fodor Nikolett

A jelentkezéssel kapcsolatban még megjegyzi:
– Másfél órát ültem a számítógép előtt, mire ki tudtam tölteni a jelentkezési lapot. Rettenetesen bonyolult, rengeteg dokumentum és adat kell hozzá, szerintem a fele szükségtelen.

Közélet, politika

Érdekes élet­utat lát maga előtt Dédesi Mátyás Benedek is. Sokáig azt hitte, hogy a sport lesz az útja, mert intenzíven teniszezett, de két éve mégis az írói vagy az újságírói pálya felé fordult a figyelme. Gondolkodott a médiatudományok és kommunikáció szakon, sőt egy regényt is elkezdett írni. Most azonban úgy gondolja, hogy az ELTE jogi képzésére jelentkezik.
– Érdekel a közélet, a politika, a jog. Ezeken a területeken képzelem el az életemet. Külföldre is szeretnék majd kimenni, de csak tapasztalatszerzésre, az Erasmus program keretén belül. Engem itthon tart a magyarságtudatom – fogalmaz Mátyás. Majd elgondolkodik – hátha sikerülne egy olyan könyvet írnom, ami sikeres lesz.
Megtudjuk azt is, az édesanyja orvos, az édesapja mérnök, de hamar kiderült, hogy őt főleg a magyar és a történelem érdekli, így valószínűleg nem lép szülei nyomdokába.

A kis, beteg nyuszi

Fodor Nikolett 9 éves korában döntötte el, hogy gyógyítással szeretne foglalkozni.
– Kaptam egy kis nyuszit, de sajnos sokszor betegeskedett, és akkor elhatároztam, hogy meggyógyítom. Szakkönyveket olvastam a nyuszik betegségeiről, valószínűleg akkor dőlt el végérvényesen, hogy orvos leszek. Először állatorvos akartam lenni, de ma már úgy gondolom, hogy inkább emberek gyógyításával szeretnék foglalkozni. A megyei kórházban a Ronald Házban teljesítettem közszolgálatot, és bebizonyosodott, hogy ez a pálya nekem való. Jól éreztem magam a beteg gyerekek között, szívesen segítettem nekik – sorolja Nikolett.
Hozzáteszi: a Szegedi Egyetemet választotta, mert rokonai laknak ott, a főváros pedig nem vonzza.
– Hegyi Erika –


[related-post post_id=”3764157″]
[related-post post_id=”3761895″]
[related-post post_id=”3761344″]