Csütörtökig még láthatóak a várban az Alaptörvény illusztációi

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és az Alaptörvény. Fotó: Ebner Béla
Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és az Alaptörvény. Fotó: Ebner Béla
Még március 21-ig, csütörtökig tekinthetik meg a várban azt a kiállítást, mely Magyarország Alaptörvényének illusztrációiból nyílt Egerben, a Dobó István Vármúzeumban, a Gótikus palota időszaki kiállító termében, még februárban. A vándorkiállítás a hevesi megyeszékhelyről Pest megyébe utazik tovább.

Eddig Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon voltak láthatók a kortárs művészek által készített képek, melyek Magyarország újkori történelmének kiemelkedő személyiségeit és fontos eseményeit mutatják be. A képek mellé helyezett szövegeket maguk a festők – Szinte Gábor, Somogyi Győző, Filep Sándor, Kiss Tibor, Incze Mózes, Bráda Tibor, Gyémánt László, László Dániel, Kocsis Imre, Rényi Krisztina, Galambos Tamás, Atlasz Gábor, Korényi János, Szentgyörgyi József, és Szkok Iván – írták alkotásaikról.

A szerkesztők a képsorozat záró képének megalkotását a jövő nemzedékére bízták. Kiválasztáshoz országos gyermekrajz-pályázatot hirdettek „Magyarország múltja jelene és jövője” címmel. Olyan alkotásokat vártak, amelyek a gyermekek és ifjak egyéni, családi, családtörténeti élményeire épülnek, illetve az elképzelt közös jövőnkről szólnak. A felhívásra közel hétezer alkotás érkezett, melyből 30 festményt mutatnak be kiállítás részeként. Első helyezést Barta Réka (Szentistván, 14 éves): Egy átlagos család Magyarországon – ahogy én képzelem – című képe nyerte. (MÁAMIPSZ Mező Ferenc Tagiskola, Mezőkövesd. Felkészítő tanár: Murányi József).

Magyarország Alaptörvénye díszkiadása is megtekinthető a kiállításon, melyet részben a magyar történelem tárgyi emlékeinek, részben pedig a kiemelkedő eseményeket megidéző festményeknek reprodukciói díszítik. 

A megnyitón köszöntőt mondott Saárossy Kinga Eger város kulturális alpolgármestere, a kiállítást Balás István, a Heves megyei kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg.

A tárlatot Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott mutatta be lelkes szavakkal az érdeklődőknek.

A kiállításmegnyitóról tekintse meg képgalériánkat!

Kerényi Imre programja azonban nem ért véget a várban, hisz az Egri Polgárok Házában beszélgetéssel folytatódott a nap, ahol Saárossy Kinga kérdezte a miniszterelnöki megbízottat.

Az eseményen Szántó György (www.fotoszanto.hu) készített képriportot:.
SZUPERINFO.HU