Március 15-i megemlékezés Szentesen

Akt.:
Március 15-i megemlékezés Szentesen
Ritkán van módunk ennyire élethűen megélni egy történelmi esemény körülményeit. Az 1848. március 15-i forradalmat szokás némi iróniával esernyős forradalomnak nevezni. Akkor havas eső esett. Most igazi hó. A koszorúzást természetesen megtartotta a város a Kossuth és a Horváth Mihály szobornál, de az ünnepségek már a Zeneiskolában és a Megyeházán zajlottak.


A Zeneiskolában Szirbik Imre polgármester emlékezett meg a több mint 150 éves ünnep lényegéről, örökérvényűségéről. Majd Katona Tamás történész lépett az emelvényre, és mesélni kezdett. Olyan hihetetlen megjelenítő erővel, hogy a hallgatók személyes ismeretségbe kerülhettek Petőfivel, Jókaival, Vasvárival. A felmérhetetlen tudás és a csodálatra méltó szellem (a szó ’humor’ értelmében is!) áradt előadásából. Röpült az idő. Nem csak a kb. háromnegyed óra, de a századok is percekké váltak.

Aztán a történelemtudomány átadta a színpadot a művészetnek. Először a szentesi születésű karizmatikus színész, Gáspár Tibor mondta el Petőfi A honvéd c. versét. Ezután a Bácskatopolyáról érkezett Cimbalom néptáncegyüttes és a Csalóka zenekar adta elő a 48-49-es eseményeket egy gyönyörűen megszerkesztett és előadott kompozícióban. Tánc, vers és népdal olvadt itt egységbe. Tiszta szó, tiszta ének, tiszta mozdulatok. Gyönyörű, méltó ünneplés volt ez..
SZUPERINFO.HU