Debrecenben készült a buszflotta

Akt.:
Debrecenben készült a buszflotta
© Fotó: Matey István
Debrecen – Egyre komolyabb megrendeléseket kap a cívisváros Határ úti ipari parkjában működő autóbuszgyár.

Az Inter Traction Electrics Kft. debreceni üzemében összeszerelt, 17 darab Mercedes autóbuszt adtak át a Volán Buszpark Kft. képviselőinek pénteken. Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója a helyszínen elmondta: a Volán Buszpark Kft. tavaly közbeszerzést írt ki 50 darab alacsonypadlós, szóló, városi autóbusz beszerzésére. Erre az ITK Holding a Merkantil Bankkal közösen sikeresen pályázott. A járműveket az ITK Holding leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft., az EvoBus-szal együttműködve rakta össze, melyeket fokozatosan adtak át a megrendelőnek. Mostanra készültek el a buszflotta utolsó darabjai.

Fotó: Matey István

Az 50 darab Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusz Szegeden, Kecskeméten, Salgótarjánban, Egerben, Szolnokon és Hatvanban fog utasokat szállítani.

Átadták az új buszok kulcsait

Kossa György elmondta: az év vége felé újabb busztermékcsaládokat tudnak majd bemutatni, melyekkel elérik a tervezett teljes termékpalettát. Ezzel párhuzamosan az ehhez szükséges infrastruktúrájukat is fejlesztik. – Május végétől folyamatosan fognak érkezni a Mercedes-Benz Reform 500-as és 501-es típusú autóbuszok gyártásához szükséges alvázak partnerünktől, az EvoBus Ibéricától, Spanyolországból – ismertette a cégvezető.

Összesen 201 buszt vettek

Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a Volán- társaságok az ország területén jelenleg 66 városban nyújtanak helyi autóbusz-szolgáltatást. Az 50, Debrecenben készített autóbusznak köszönhetően jelentősen javul szolgáltatásuk színvonala. A Mercedesek nemcsak kényelmesek, a kor kihívásainak megfelelőek, hanem az ezekkel dolgozó gépkocsivezetők dolgát is megkönnyítik – emelte ki.

Fotó: Matey István

– Ezek az autóbuszok egy összesen 201 darabos buszbeszerzés egyik komponensét képezik. Ebben szerepelnek távolsági közlekedésre alkalmas turistabuszok és elővárosi buszok is – magyarázta Ungvári Csaba.

Egyre több hazai értékkel

Dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kifejtette: nagyon komoly világmárka járműveit szerelik össze Debrecenben. – Örömünkre szolgál, és összhangban van a kormányzat elvárásaival, hogy mindezt egyre nagyobb magyar hozzáadott értékkel teszik – jelentette ki.

Hozzátette: a kormány szándéka szerint új autóbuszokat elsősorban hazai gyártóktól kell beszerezni, így erősítésre szorulnak az ezzel foglalkozó magyar gyártók.

Az államtitkár végül arról is beszámolt, hogy a kormány 2021 első felétől az egész országra kiterjedő iskolabusz-hálózat elindítását tervezi, melytől részben a tömegközlekedés tehermentesítését, részben kevesebb gyermekbalesetet remélnek.

OCs


Műszaki paraméterek

A Mercedes-Benz Conecto Next Generation járművek 12 méter hosszúak, 2,5 méter szélesek és klímával 3,1 méter magasak. Egyszerre maximum 102 fő utazhat rajtuk, a fix ülőhelyek száma 26. Kerekesszékkel a középső ajtónál lehet felszállni, melyet mechanikus rámpa segít. A 3 ajtós, teljesen alacsonypadlós modellek a legszigorúbb környezetvédelmi és emissziós normáknak is megfelelnek. A gépkocsikat 6 hengeres, 7,7 literes, 220 kW maximális teljesítményű, 1200 Nm nyomatékú, EURO6-os dízelmotorral, és 6 fokozatú ZF EcoLife automata váltóval szerelték. Műszaki kialakításuk tartalmazza a Mercedes-Benz járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszereit. A belső burkolat alumínium és üvegszál erősítésű műanyag elemekből áll..
SZUPERINFO.HU