Délvidéki Magyar Golgota

Délvidéki Magyar Golgota

Vándorkiállítás az Emlékpontban.

Az 1944-45. évi délvidéki magyarellenes atrocitásokról nyílik kiállítás szeptember 24-én, csütörtökön 17 órai kezdettel az Emlékpontban. A Keskenyúton Alapítvány vándorkiállítását Gulyás László történész, egyetemi tanár nyitja meg, a megnyitót követően Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja tart előadást.

1944-45 telén a Délvidéken a szerb partizánalakulatok a magyar, német, és horvát polgári lakosság ellen követettek el népirtást. A brutális kegyetlenséggel végrehajtott tömeggyilkosságnak több tízezerre tehető a magyar áldozatainak száma. A magyar és német lakosságot kollektív bűnösséggel vádolták meg és korra és nemre való tekintet nélkül tömegesen kínozták meg és végezték ki őket. A kivégzettek nevét, esetleges bűnüket, a kivégzés körülményeit, a nyughelyüket sohasem hozták nyilvánosságra. A brutális és tragikus magyarellenes atrocitásokról hosszú évtizedekig még beszélni sem lehetett. Az áldozatok erkölcsi és anyagi kárpótlása, valamint a szerb állam bocsánatkérése akadozva, számos kérdést felvetve indult meg az elmúlt években.

A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány vándorkiállítását Prof. Dr. Gulyás László egyetemi tanár (Szegedi Tudományegyetem), a Közép-európai Közlemények című folyóirat főszerkesztője, a Délvidék története című monográfiasorozat szerzője ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A megnyitót követően Dr. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja tart előadást a délvidéki magyarságot 1944-45 fordulóján sújtó, tragikus eseményekről.

(Forrás: Elek András-sajtóreferens).
SZUPERINFO.HU