Dermesztő kaland a Tiszában

Akt.:
A néhány fokos vízben úszott
A néhány fokos vízben úszott - © Fotó: Bodnár Zsolt
Debrecen, Vásárosnamény – Idén is átúszta a Tiszát a debreceni szülész-nőgyógyász, Skapinyecz József. Február első napjaiban merült a néhány fokos vízbe Vásárosnaménynál, hogy megünnepelje 71. születésnapját, illetve tisztelegjen a folyó előtt. Nem volt teljesen egyedül: csónakkal folyamatosan kísérték a Tiszában úszó orvost.

2000. január 30-án történt a legsúlyosabb magyarországi vízszennyezés, amikor 100 ezer köbméternyi cianid és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Tiszába, és megemlékezésképpen minden év február első szombatja a folyó napja. A debreceni szülész-nőgyógyász Skapinyecz József már 16 éve ennek tiszteletadása végett mártózik meg a Tiszában, egybekötve születésnapjával.

Skapinyecz József | Fotó: Bodnár Zsolt

Nem veszélytelen

Az idén 71. életévét betöltött Skapinyecz József évről évre leküzdi a természet és a saját korlátait. Idén is ezt tette, február 2-án; a debreceni orvost mártózás előtt (hagyományosan) átmasszírozták. Az erős sodrás igencsak megnehezítette az orvos dolgát. Ezúttal Vásárosnamény határában vetette bele magát a csaknem tíz kilométer per órás sebességgel haladó folyóba, ami aznap nagyjából három Celsius-fokos volt. A Tények című hírműsorban a debreceni szülész-nőgyógyász elmondta, az átúszás számára minden évben nagy kihívást jelent. A Felső-Tiszavidéki Búvár Egyesület elnöke, Szabó Csaba kifejtette, hogy a folyó hőmérséklete miatt különböző panaszok léphetnek fel az emberi szervezetben, és a hideg víz okán hamar kihűlés közeli állapotba kerülhetünk. A sikeres átúszást pezsgős ünneplés követte.

ND.
SZUPERINFO.HU