Dobjuk ki a szemetesünket!

Tóth Andrea a Rákóczi-könyvtárban tartott előadást
Tóth Andrea a Rákóczi-könyvtárban tartott előadást - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Elhatározás kérdése, hogy tudatos vásárlóvá váljunk és minimalizáljuk a szemetünket.

A környezetvédelemhez kapcsolódó házi praktikákról tartott előadást Tóth Andrea aktivista, blogger, szerző csütörtökön a megyei könyvtárban. Az előadó személyes tapasztalatait osztotta meg arról, hogyan kerüljük el az óriás szeméthalmokat otthonunkban vagy miképpen hasznosítsuk újra hulladékunkat. Emellett természetes alapanyagokból készült háztartási tárgyakat mutatott be, köztük a tökből kiszárított szivacsot és a disznószőrből előállított kefét.

– Nem vagyok hivatásos környezetvédő, közgazdász a szakmám, de amikor megszülettek a gyermekeim, kezdtem egyre tudatosabban odafigyelni rá, hogy mit adok a kezükbe, mibe öltöztetem vagy mivel etetem őket. A legkisebbnél már tudtam, hogy mosható pelenkát és törlőkendőt szeretnék használni. Aztán bő három évvel ezelőtt olvastam Bea Johnsonról, aki világviszonylatban is nagy hulladékcsökkentő. Napjainkból szintén tudok példát mondani: a tizenhat éves Greta Thunberg hosszú hónapok óta sztrájkol a stockholmi parlament lépcsőjén. A kislány azzal érvel, hogyha a világ vezetői nem tesznek semmit a klímaváltozás ellen most azonnal, az a saját gyerekeik életét fogja tönkretenni – sorolta Tóth Andrea.

Tizedannyi hulladék

Már a vásárlásnál eldől, hogy később mit dobunk ki a szemetesbe.

– A környezettudatosságot kicsiben lehet elkezdeni. Nekem elsődleges célom, hogy egyre kevesebb szemetet termeljünk a háztartáson belül. Mi ötfős családként korábban heti 110 liter kommunális és ugyanennyi nem kommunális szemetet állítottunk elő – mondta a háromgyerekes édesanya, aki a témában könyvet is írt. – Mostanra sikerült elérnem, hogy 90 százalékkal csökkentettem a szemetünket. Sokat segített, hogy naplót vezettem róla. Igyekszem arra törekedni, hogy minél kevesebb csomagolt árut, ugyanakkor újrafelhasználható, természetes alapanyagból készült termékeket vegyek, az életútjukat pedig a lehető leghosszabbra kitoljam, és ezzel rengeteget spórolok. Saját zacskóval járok a boltba, kerülöm a PET-palackokat, felesleges dolgokra nem adok ki pénzt és komposztálok. A váltás abban is segít, hogy a bevásárlóközpontok és a reklámok világából a lassúbb, természetesebb életstílus felé haladjak – magyarázta.

ÉM-DA


Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Bár az újrahasznosítás valóban segítséget jelent abban, hogy csökkenjen a szeméthegyek mérete, a vizek és az ökoszisztéma szennyezettsége, jelenleg még csak a műanyagok egy része esetében érhető el. De mi magunk is sokat tehetünk érte. Íme néhány tanács a műanyaghul...

Otthon is szelektíven!
Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Tényleg mindennek eldobható műanyagból kell készülnie? Nem! Manapság minden olyan tevékenységet hívhatunk lifehack-nek, ami az élet produktívabbá tételét szolgálja. Vagyis, ha teszünk valamit, az gyors, eredményes, ötletes legyen. Lehet az egy módszer a tonnaszám ér....
SZUPERINFO.HU