Donald Trump felvázolta tervét az opiát tartalmú szerek okozta válság leküzdésére

  20 Már 2018

Washington – Donald Trump amerikai elnök New Hampshire-ben hétfőn előterjesztette kormányzata elképzeléseit az opiát tartalmú kábítószerek és gyógyszerek okozta válság leküzdésére.
Az elnök az opiátválság által egyik leginkább sújtotta szövetségi állam déli városában, Manchesterben mondott beszédében vázolta fel a kormányzat tervét. Ez lényegében azokat a főbb elemeket tartalmazza, amelyeket vasárnap este Andrew Bremberg, a Fehér Ház belpolitikai igazgatója már felvázolt a sajtónak.
Donald Trump bejelentette: a kongresszus az idén és jövőre hatmilliárd dollárt szán az opiátválság visszaszorítására. A válság leküzdésének eszköze lesz az oktatás kiszélesítése, a már eredményes gyógymódok és rehabilitációs lehetőségek kormányzati támogatása, és a csakis receptre felírható opiát tartalmú gyógyszerek forgalmazásának visszaszorítása. A Fehér Ház tervezete szerint az elkövetkező három évben harmadával csökkentenék az opiát tartalmú fájdalomcsillapítók forgalmát, mégpedig a szövetségi egészségügyi programok átalakításával. Trump ugyan hétfőn Manchesterben nem fejtette ki, de vasárnap Bremberg igazgató már közölte: a tervek szerint a szerényebb jövedelműeket segítő állami biztosítási program, a Medicaid nem térítené meg e gyógyszerek árát.
A kormányzati tervek ismertetésekor a jelenlévők hangos éljenzéssel fogadták, amikor az elnök leszögezte: “csak az időnket vesztegetjük, ha nem vagyunk kemények a kábítószer-kereskedőkkel, és ez a keménység magában foglalja a halálbüntetést is”. Trump “bizonyos körülmények közötti” halálbüntetés kiszabásáról beszélt, de nem részletezte a konkrétumokat. Ez majd – mint a Fehér Ház vasárnap közölte – az igazságügyi minisztérium feladata lesz. Tudható azonban, hogy az elnök azt szeretné, hogy már a kis mennyiségű kábítószerrel vagy opiát tartalmú gyógyszerrel illegálisan kereskedőket is kötelezően sújtsák a komoly büntetésekkel.
Halálbüntetést az Egyesült Államokban eddig csak gyilkosság esetében szabtak ki az elkövetőre. “Meg kell változtatnunk a törvényeket és dolgozunk ezen” – hangoztatta Manchesterben Donald Trump, hozzátéve, hogy az igazságügyi minisztérium már “nagyon keményen” dolgozik ezen. Mindazonáltal leszögezte: “a végső büntetésnek halálbüntetésnek kell lennie, de országunk talán most még nem áll készen erre”.
Az Egyesült Államokban – hivatalos adatok szerint – 2016-ban az opiátválság több mint 43 ezer ember életét követelte, s jelenleg csaknem két és félmilliónyian opiátfüggők, legyen szó kábítószerekről, vagy opiát tartalmú gyógyszerekről.
– MTI –