Dr Bakos Attila válaszol – interjú Székkutas háziorvosával

Akt.:
Dr Bakos Attila válaszol – interjú Székkutas háziorvosával
2013 januárjában kezdett Székkutason praktizálni Dr Bakos Attila. A településen élők fogadtatásáról, a beilleszkedés nehézségeiről és annak szépségeiről beszélt hírportálunknak. Ellátott néhány jó tanáccsal , majd elmondta a jövőre néző terveit is.

Interjú Dr Bakos Attilával:


Szuperinfó: Hogyan fogadták a helyiek?

B.A.: Úgy érzem, hogy jól fogadtak és jól is érzem magam, sőt azt látom, hogy kezdik megszokni az új rendszert, azt, hogy a receptírás és a rendelés nem olyan formában történik, mint ahogy eddig megszokott volt.

 

Szuperinfó: Mi okozta a legnagyobb nehézséget?

B.A.: Hiányzik az elmúlt 15-20 év történelmének az ismerete, mivel minden betegnek külön-külön kórtörténete van, mindenki máshogy éli meg a betegségét. Személyes kapcsolatok hosszabb idő alatt alakulnak ki orvos és beteg között, olyan formán, hogy  az orvos már “ránézésből” is tudja, hogy kinek mi a baja. Ez nálam még természetesen nincs meg, de igyekszem plusz munkával és plusz adminisztrációval orvosolni, illetve átnézem az elmúlt évek-évtizedek kórtörténetét. Ilyen lelet vizitre egyébként délutánonként bárkinek lehetősége van.

 

Szuperinfó: A hétköznapokban milyen panaszokkal keresik leggyakrabban?

B.A.: Az elhúzódott tél miatt a felső légúti fertőzések domináltak, leginkább a vírusfertőzések, nátha vagy esetleg hasmenéses, hányásos torokfájásos vírusok keringtek gyerekek és felnőttek között egyaránt. Voltak más típusú betegségek is. Volt néhány tüdőgyulladás – hála Istennek nem túl sok – és előfordult érrendszeri megbetegedésből adódó vérnyomásprobléma is. Ezen kívül voltak ízületi panaszok, amely sajnos az idősebbeket kínozza. Ez egyébként minden háziorvosnak a fő profilja, hogy efféle panaszokkal jönnek a betegek.

 

Szuperinfó: Tombol az allergiaszezon. Mit lehet tenni a sokszor elviselhetetlen allergiás tünetek ellen?

B.A.: Aki tudja magáról, hogy allergiás a szezon előtt néhány héttel el lehet kezdeni szedni a szokásos beállított gyógyszereket, az allergológus javaslata szerint. Ha valaki nem tud róla, hogy felső légúti allergiában szenvedne, de orrdugulásos, szemkönnyezéses tünetei vannak torokkaparással, akkor érdemes felkeresni a háziorvost. Ez nagyon ritkán jár komolyabb szövődménnyel, viszont annál kellemetlenebb, az életminőséget jelentősen tudja rontani.

 

Szuperinfó: Másik nagy probléma mostanában a kullancsinvázió. Mi tegyünk, ha felfedezünk a testünkön egy kullancsot?

B.A: A kullancsot érdemes saját kezűleg eltávolítani, persze ezt a rendelőben is megtesszük, ha valaki azt szeretné. Előfordulhat, hogy a kullancs feje “beszakad”, ez önmagában nem tragédia, de érdemes lefertőtleníteni. Idővel  a szervezet kilöki magából. Orvoshoz fordulni akkor kell, ha a kullancs után néhány nappal erős fejfájás, láz, rossz közérzet, hányinger lép fel. De hangsúlyozom, hogy nagyon ritka és nagyon szórványosan fordul elő, főleg ezen a területen. A gyakoribb a Lyme-kór, amelyet a kullancsok 2-3%-a hordoz. Jellegzetes bőrtünettel jelentkezhet, akár hetekkel-hónapokkal a kullancs kiszedése után is. Bárhol a testen megjelenhet egy nagyobb 5-10 cm-es kokárda szerű bőrpír, amely a helyét is változtathatja.

 

Szuperinfó: Mik a tervei a jövőre nézve a településen?

B.A.: Jelen pillanatban az Egészséges Vásárhely Programmal közösen zajlik a mammográfiás vizsgálat. Az előző két alkalom adatai alapján elmondhatjuk, hogy az összes eddig elvégzett szűrővizsgálathoz képest háromszoros megjelenéssel büszkélkedhetünk. Jönnek az asszonyok, elterjedt a híre a szűrésnek, ez  eddig 80-90 személyt jelent, de a mai harmadik vizsgálattal ez a szám a 100-at is elérheti, amely akár egész Csongrád megyében példaértékű. Illetve tervben van több népegészségügyi szűrés megszervezése. Talán méhnyakrák vagy prosztatarák szűrést is tudunk kihozni, ezek körülbelül féléves-éves távlati tervek. Illetve megpróbálok megpályázni egy nagyobb összegű pályázatot eszközfejlesztésre is, amellyel fel tudnám szerelni a praxist defibrillátorral és több, sürgősségi ellátáshoz szükséges eszközzel. Továbbá megpróbálkozunk egy sószoba kialakításával, amely az asztmás és felső légúti betegséggel élőknek jelenthet kiegészítő terápiát.

 

 

Tóth Tünde.
SZUPERINFO.HU