Droglabor Felsődobszán – Betonkeverőben készült a „cola”

  07 nov 2017

Felsődobsza, Miskolc – Mákszalmából a jelentős mennyiség alsó határát többszörösen meghaladó mennyiségű morfint nyertek ki.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat ukrán és magyar állampolgárságú férfiakkal szemben. A Miskolci Törvényszéken hétfőn kezdődött meg a kilenc vádlottat felsorakoztató büntetőper.

Droglabor Felsődobszán

A vádirat szerint egy ukrán állampolgár ötlete nyomán kezdődött meg 2016 elején a „cola” fantázianevű, morfin alapanyagú kábítószer előállítása. A fő szervező magyar férfi és ukrán társa Felsődobszán néztek ki egy üresen álló raktárépületet, ahol nyugodt körülmények között tudják előállítani a kábítószert. Egy céget is alapítottak, amely megvásárolta az ingatlant.

Mindent beszereztek

Ezután többeket bevontak a folyamatba. Egyiküktől, akinek cége legálisan kereskedett mákszalmával, mely a jogszabályok szerint kábítószernek minősül, beszereztek 4 tonna növényi anyagot.
Társaik segítségével beszerezték a gyártáshoz szükséges eszközöket, így betonkeverőket, présgépet, gázpalackokat, hordókat, zsákokat és vegyi anyagokat.

Napi 100 dollárért

A gyártást 2016 májusában kezdték, melyhez szintén ukrán és magyar állampolgárságú férfiakat fogadtak fel. A munkások tudták, hogy miben vesznek részt, munkájukért naponta 100 dollár munkabért kaptak.
A kábítószergyártó tevékenység egy jó hónapon keresztül folyt, amikor a rend­őrség rajtaütött az illegális droglaboron. A helyszínen különböző készültségi fokban találtak és foglaltak le kábítószert, melynek mennyisége ezerszeresen meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. Mintegy 28 kilo­gramm volt a tiszta hatóanyag-tartalom. A mákszalmából tehát a jelentős mennyiség alsó határát többszörösen meghaladó mennyiségű morfint nyertek.

Akár életfogytiglan

A férfiakat akkor őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba kerültek.
Az ügyészség a kilenc vádlottal szemben fegyházbüntetést, közügyektől eltiltást és vagyonelkobzást indítványozott. A cselekmény büntetési tétele öttől húsz évig vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Mákszalmából morfium

A mákszalma a mák növény valamennyi része a magok kivételével. Az ebből kivonható hatóanyag a morfium, ami szintén kábítószer, a kemény drogok közé sorolható.
– Szaniszló Bálint –


[related-post post_id=”3561644″]
[related-post post_id=”3560673″]
[related-post post_id=”3117575″]
[related-post post_id=”3096018″]
[related-post post_id=”3095290″]
[related-post post_id=”3094609″]
[related-post post_id=”3093958″]