Eger átvenné az államtól a Török fürdőt

Eger átvenné az államtól a Török fürdőt
Az egri önkormányzat kérelmezi az államtól a Török fürdő épületének átadását a tulajdonviszonyok rendezése érdekében – tájékoztatta a polgármesteri hivatal médiareferense hétfőn az MTI-t.

Zentai László közölte, a Török fürdő és a reumakórház épülete, valamint az alattuk lévő földterület ugyanis vegyes, önkormányzati és állami tulajdonba került azt követően, hogy az állam átvette a megyei önkormányzatok vagyonát, ám építészetileg és funkcióját tekintve is összetartoznak.

Ugyanakkor Eger városának elemi érdeke, hogy a turisztikai célokat is szolgáló, egyedi hangulatú és magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó Török fürdő a városé legyen – tette hozzá.

A szóvivő felidézte, hogy a kormány határozata szerint március 20-ig lehet igényelni az állami ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba vételét.

Az ingatlan egri tulajdonba kerülését az is indokolja, hogy a város 2006-ban tízéves fenntartási kötelezettséget vállalt egy fejlesztési pályázat keretében az épületre.

A négyszázéves múltú egri Török fürdő, mintegy 800 millió forint értékű rekonstrukciója 2008 nyarán fejeződött be; a fejlesztés lehetővé tette hogy a radontartalmú gyógyvízzel működő létesítményt megnyissák a nagyközönség előtt.

A beruházást végző önkormányzati tulajdonú társaság 2006-ban 466 millió forintot nyert a Magyar Turisztikai Hivatal által a működő műemlék fürdők felújítására kiírt pályázaton.

Ugyanakkor az egri és a Heves megyei önkormányzat egyaránt 110-110 millió forintot biztosított a beruházás megvalósításához. Ezt 92 millió forintnyi saját forrással egészítette ki a társaság.

A 3000 négyzetméternyi hasznos alapterületen 11 medence működik.

Címkék: ,


.
SZUPERINFO.HU