Eger ereje nem a falakban, de a vállalkozások erejében van

By Ebner Béla
Akt.:
Kitüntetettek. Keller László, Promtherm Agria Kft. ügyvezető igazgatója és Papp István a Nívóber Kft. ügyvezető igazgatója gratulálnak egymásnak. Fotók: Ebner Béla
Kitüntetettek. Keller László, Promtherm Agria Kft. ügyvezető igazgatója és Papp István a Nívóber Kft. ügyvezető igazgatója gratulálnak egymásnak. Fotók: Ebner Béla
Egerben, a városháza dísztermében hétfőn fogadták a helyi vállalkozói szféra kiemelt adózóinak képviselőit, ahogy az már hagyomány a megyeszékhelyen.

Habis László Eger polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a legjobban teljesítő gazdasági tevékenységet nyújtó vállalkozások jelentik Eger erejét, a mindennapok motorját. A város gazdaságának egésze pedig – a nehézségek ellenére – fejlődött az elmúlt esztendőben, s ez mindenképpen biztató a jövőre nézve, amikor a város példa nélküli, nagy beruházások küszöbén áll – tette hozzá a városvezető a legnagyobb adózók társaságában.

©
– Eger minden idők „legjobb adóbevételi évét” zárta – jelentette ki az összejövetelen Habis László. – A 2012-es évben az összes, önkormányzat által beszedett adóbevétel 3 milliárd 993,8 millió forint volt, ennek 83 százalékát a vállalkozások fizették a város kasszájába, míg a háztartások 678 millió forinttal járultak hozzá „Eger működtetéséhez”.  A polgármestere kiemelte, hogy az önkormányzat saját bevételei között csaknem 60 százalékot képvisel az adókból származó forrás. A tavalyi évre a város 3 milliárd 814,4 millió forintos adóbevételt tervezett, s ez 179,3 millió forintos többlettel teljesült. A helyi adók háromnegyedét pedig a 200 legnagyobb, Egerben működő vállalkozás fizette be. Továbbra is abszolút mértékben meghatározó, bő 70 százalékot képvisel az önkormányzati helyi adók között a HIPA, vagyis a helyi iparűzési adó aránya a város gazdálkodásában – jelentette ki a megyeszékhely polgármestere.        

A megyeszékhely polgármestere azt is elmondta, hogy a 23 megyei jogú város közül Eger az ötödik legnagyobb adókedvezményt – ötven százalékot – alkalmazza. A városvezető örvendetes tényként említette, hogy jelentősen,  nőtt a vendégéjszakák száma. Mint elmondta a 2010–2011-es években regisztrált 28 ezer Egerben eltöltött éjszakák száma 2012-ben még 3574-gyel nőtt. Ez azért is jelentős eredmény, mert az idegenforgalmi adóból (IFA) származó bevételek nyomán a központi, kiegészítő források lehívása is emelkedik.

Az ünnepségen Pro Agria gazdasági szakmai díjjal jutalmazták a Nívóber Kft. munkáját. A kitüntetést Papp István ügyvezető vette át Habis Lászlótól és Bánhidy Pétertől, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) elnökétől. Szintén Pro Agria gazdasági szakmai díjas lett a Promtherm Agria Kft. Az elismerést Keller László ügyvezető igazgató vehette át. 

Tekintse meg képgalériánkat!

 .
SZUPERINFO.HU