Eger Rallye: a bajnokság nyitófutama

Akt.:
Eger Rallye: a bajnokság nyitófutama
Tíz évvel ezelőtt rendezték először Egerben és környékén a Magyar Rallye Bajnokság nyitófutamát, az Eger Rallye-t. Az elmúlt esztendőben ugyan elmaradt az egri futam, de idén ismét a Dobó téren düböröghetnek a motorok. Innen rajtol ugyanis a Magyar és a Szlovák Rallye Bajnokság is.

– Eger a szőlő, a bor, a műemlékek, az iskolák városa, de most már bizonyosan állítható, hogy kitűnő sportközpont is – jelentette ki Habis László, a város polgármestere az Eger Rallye-t beharangozó sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy ez a verseny, melyet az önkormányzat 1,8 millió forinttal támogatott, No1-es sportesemény a város életében. Eger letette a névjegyét a rallye-ben is, nagy szívfájdalmunk volt, hogy sok év után 2012-ben a rengeteg munka és erőfeszítés ellenére is elmaradt a futam, ám annál jobban örüolünk most, hogy visszatért hozzánk a hazai és szlovák sorozat kezdő viadala – tette hozzá a polgármester.

A 9. Eger Rallye főszervezőjétől, Lakatos Róberttől megtudhattuk, hogy jelentős szerepe van a városnak és vezetőinek abban, hogy visszatérhetett a bajnokság nyitó futama Egerbe. Leszögezte, hogy az autósport a gazdasági nehézségek ellenére él, fejlődik, azonban a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség és Eger Önkormányzatának hathatós támogatása nélkül lehetetlen lett volna megrendezni a versenyt.

Mint elmondta nem csak a Magyar Bajnokság, de a Szlovák Bajnokság szezonnyitó futama is az egri verseny, melyen ezen kívül rajthoz állnak a Rallye2 és a Túra Bajnokság, valamint az utánpótlás képviselői is. Összesen 220 versenyzőpáros nevezett az Eger rallye-ra, így bizonyosan remek versenyre lehet számítani, melyre a belépő 1.500 forint lesz, ami a verseny három napjára, és a szerviz megtekintésére is érvényes, de utóbbira ezer forintért külön belépő is váltható.

Lakatos hozzátette, hogy tizedik éve kötődik Egerhez a nyitófutam, a tavalyi szünet miatt ez a kilencedik verseny, amely a barokk városban és környékén zajlik.

Igyekeztek rapid programokat kínálni a nézőknek, pénteken gépátvétel, pályabejárás, s az ünnepélyes rajtceremóniának ismét a Dobó tér ad helyet este. Az első autó fél hétkor gördül le az emelvényről, míg az Országos Bajnokság párosai várhatóan fél nyolctól rajtolnak.

Szombaton „csak” délután kerül sor a három gyorsasági futamra a Terpes–Egerbakta–Sirok útvonalon.

Különlegesség, hogy a pilóták egy 28 km-es gyorsaságit teljesítenek összesen három alkalommal, s az utolsót már sötétben, 19.50-es kezdéssel. A másodosztály tagjai egy gyorsaságit mennek, ám ők éjszakai futamként, ami komoly kihívás és igazi csemege a rajongóknak..

 

Vasárnap a Szarvaskő–Egerbocs, Bátor–Terpes és az Egerszólát–Egerszalók gyorsasági szakaszokat kell teljesíteniük az autóknak.

A győztes pedig előreláthatólag 17 óra 40 perc környékén gördül majd be a Dobó térre, akol remélhetően nagy tömeg előtt kezdődhet a pezsgőlocsolás.

 

Miután a futam közutakon zajlik, a rajt előtt két órával lezárják az érintett szakaszokat, és ez így is marad, egészen a takarítás végéig. A versenyhez igazodva az Agria Volán is módosította egyes járatainak menetrendjét. A lezárásokról plakátokon, szóróanyagokon tájékoztatják a közlekedőket, illetve tudakozódni lehet a www.egerrallye.hu oldalon is.

Terelések, útlezárások a verseny idejére:

A viadal rajtceremóniája és záró eseménye április 5-én, pénteken 17.00 és 22.00 óra között, illetve április 7-én, vasárnap 17.00 és 20.00 óra között lesz a Dobó téren. A versenyautók mindkét napon a Hibay utcán és a Kis-Dobó téren keresztül közelítik meg a főteret, majd a Bajcsy-Zsilinszky utcán át hagyják el a helyszínt. Figyelembe véve, hogy ezen az útvonalon nagyszámú nézőközönség helyezkedik majd el, mind a gyalogosok, mind a gépjárművek közlekedésének szigorú korlátozása válik szükségessé. Tisztelettel kérjük, hogy akik csak tehetik, a fenti időpontban kerüljék el járműveikkel Eger belvárosát. A balesetek megelőzése érdekében útlezárásra lehet számítani a Kossuth Lajos utcában, az Eszterházy téri csomóponttól az Egészségház utcáig. Lezárják a Hibay utcát, a Jókai utcát, a Bajcsy-Zsilinszky utcát, az Érsek utcát, valamint a Fellner utcát is.

Az Eger Rally idején – szervizpark, technikai gépátvétel, stb. – torlódásra lehet számítani a Kistályai úton, a régi tüzép telepnél, a Faiskola utca – K2-es út kereszteződésénél és a Hadnagy utca – Ady utca kereszteződésénél, az Érsekkert bejáratánál. Kérjük, hogy amennyiben lehetséges kerüljék el, ellenkező esetben óvatosan közelítsék meg ezeket a helyszíneket! Az útlezárásokat a 3 Pillér Kft., az Egri Rendőrkapitányság, a Közterület-felügyelet, az Agria Polgárőr Egyesület, az Egri Polgárőrség valamint az Agria Speciális Tűzoltó és Mentő Csoport biztosítja.

A rendezvény időtartama alatt a Minorita templom gyalogosan az Eszperantó sétányon keresztül közelíthető meg. Felhívjuk továbbá az Eger Rally nézőinek figyelmét arra, hogy – saját testi épségük megóvása érdekében – csak a gyalogos közlekedésre kijelölt helyen tartózkodjanak, és tegyék lehetővé a verseny balesetmentes lebonyolítását! A lakosság szíves megértését, egyben az okozott kellemetlenségekért elnézést kérnek az Eger Rallye szervezői.

Fő a biztonság!

Tanácsok a nézőknek:
• Egy elszabadult autó nagyot tud ütni!
• Ne állj, bámészkodj, olvass a pálya mellett, de még a közelében se!
• Ne állj fa, korlát, fal, kerítés elé!
• Semmiképpen ne ülj a pálya szélére!
• Ha rendőr vagy rendező rád szól, gondold végig: lehet, hogy mégis igaza van!
• Jobb keveset látni, mint semmit, soha többet! 

Címkék:


.
SZUPERINFO.HU