Ázsiai csámborgások fotókon, avagy a világ, ahogy Barna Béla látja

Akt.:
A csámborgó – Barna Béla – fotói előtt. Kép: Ebner-Egres Béla
A csámborgó – Barna Béla – fotói előtt. Kép: Ebner-Egres Béla
Igazi csámborgó Barna Béla, az Eszterházy Károly Főiskola (EKF) Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének tanársegédje, aki szabadidejét az utazásra, túrázásra szánja, s természetesen minderről írásban és fotókban számol be különböző sajtóorgánumokban. Az ő ázsiai kalandozásain készült fotóiból nyílt kiállítás a Bródy Sándor Könyvtárban.

– Sem fotós, sem esztéta nem vagyok – jelentette ki a tárlatot megnyitó Pap József, az EKF tudományos rektorhelyettese, aki mint kiderült nem elsősorban mint a felsőoktatási intézmény egyik vezetője, hanem mint jó barát ajánlotta a képeket a látogatók figyelmébe. Kiderült, még 1992. szeptemberét írták, amikor a két fiú találkozott Szegeden, egy hajón, ahol az egyetem gólyatáborát rendezték. Ezért Pap József nem is annyira a valóság illúzióját megjelenítő fotókról szólt, sokkal inkább arról, ami mögöttük rejtve van.

Régi barátok. Pap József és Barna Béla a kiállítás megnyitóján. ©

– E fotókon a  világ jelenik meg, ahogyan Barna Béla látja – vélte a rektorhelyettes, hozzátéve, hogy e képek  nem úgy születnek, hogy készítőjük eljut a Föld egy pontjára, s ott lekattintja, amit lát. Ezek a képek ugyanis már itthon készen vannak. Barna Béla ül a Szépasszonyvölgy fölötti kis házuk íróasztalánál könyvei és számítógépe előtt és készül a következő útra. már elindulás előtt tudja, mi az, amit meg akar majd mutatni mindabból, ami a világ egy távoli pontján vár rá. Ott már csak elő kell venni a fényképezőgépet, s megörökíteni azt. 

– Az utazás előkészítése embertelen munka – tette hozzá Pap József –, s ebben Béla utolérhetetlen. Ezért állítom, hogy ezek a képek csak illúziók, ugyanis nem mutatják meg azt a mérhetetlen tudást, történeteket, melyek már szerzőjük agyában fölgyűltek, mire elkészülnek. Ezért Papp annak a reményének is hangot adott, hogy e fotográfiák egyszer megjelenhetnek egy méltó albumban, ahol a kiállításról értelemszerűen hiányzó szavak, mondatok gondolatok is helyet kaphatnak.

Egy talán utolsó pillanatokat megörökítő kiállítás képei. Egy talán utolsó pillanatokat megörökítő kiállítás képei. ©

– A képek nem az árnyas oldalt mutatják, hanem a napfényeset, azt, amit látni szeretnénk, amiért érdemes e helyekre elzarándokolni – jelentette ki Pap József, aki arról sem feledkezett meg szólni, hogy azért is van komoly jelentősége ennek a tárlatnak, mert a kiállított felvételeken szereplő helyeket, természeti csodákat dokumentálják. Ki tudja, ezeket így, ebben a formában meddig láthatjuk…

Összegzésképpen azzal ajánlja Barna Béla fotóit a kolléga, túratárs és barát a nagyközönség kegyeibe, hogy a képeket nézve lássák, érezzék meg mindazt a tudást és áldozatot, ami mögöttük rejtve van, de túlmutat mindenféle esztétikumon vagy technikán.Eger.
SZUPERINFO.HU