Azzam pasa férfiúi ereje

Akt.:
M. Soós Tamás átadja a szejjámot Berecz Mátyás megbízott múzeumigazgatónak.
M. Soós Tamás átadja a szejjámot Berecz Mátyás megbízott múzeumigazgatónak.
Szíriából,  a XVII. század végéről, a XVIII. század elejéről, a napóleoni háborúk korából származó patikusládát adományozott az egri Dobó István Vármúzeumnak M. Soós Tamás, az iszlám világ szakértője. Azzam pasa patikáját csütörtökön, Egerben adta át a Kelet-kutató Berecz Mátyásnak, az egri Dobó István Vármúzeum megbízott vezetőjének.

– Manapság az ad, akinek nincsen – jegyezte meg az adományozó M. Soós Tamás az átadó ceremónián. Hozzátette, hogy példaértékű együttműködés kellett ahhoz, hogy ez a ládika, melyet párjával egy damaszkuszi műkereskedőnél a padka alól húztak elő, az egri vár gyűjteményét gyarapíthassa ezentúl. A festett fa dobozban, a „szejjamban” melyet annak idején a nyakukban hordtak az arab és török gyógyítók, elixíreket, gyógyító folyadékokat és többek között férfierőt növelő szereket tartottak.

©

A Korán szuráinak idézeteivel díszített, olaj- és citromfából készült láda különlegessége, hogy szerepel benne a tulajdonos megnevezése: Belül réz lapon felirat: Ez a doboz Azzam pasa egészségét szolgálja (fonetikus leirat: Hazza aszszanduk lihizmeti Pasa al Azzam) Azzam pasa pedig igen nagyhatalmú előkelőség volt, nevét Damaszkuszban egy városnegyed, kórházak, szerájok és utcák viselik.

©

Azzam pasa igen nagy tiszteletnek örvendett. Annak idején személyesen felügyelte a haddzsnak, vagyis a mekkai zarándoklatnak az útvonalát Isztambultól Mekkáig. Ő volt a felelős az útvonal rendjéért.

M. Soós Tamás azt mondta: az adománnyal a múzeum szellemi életének felpezsdítését, egyfajta iszlám művészeti műhely kialakítását kívánja elősegíteni. Ebből a célból a múzeumban letétbe helyezte Abdulah Juszuf, azaz Lunczner Gyula Béla  12 kalligráfiáját is.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a patikusládát, amelyhez 20 kézzel készült orvosságosüveg is tartozik, a hónap műtárgyává nyilvánították. Azzam pasa patikája a Dobó bástya kiállítótermében tekinthető meg egy hónapon át.

 

Tekintse meg képgalériánkat!Eger.
SZUPERINFO.HU