Cseh Tamás szellemét is megidézik az idei, 34. Kaláka Fesztiválon

By Ebner Béla
Akt.:
Cseh Tamás szellemét is megidézik az idei, 34. Kaláka Fesztiválon
  Tavaly első alkalommal rendezték meg Egerben a Kaláka Fesztivált, melynek bő három évtizeden át Diósgyőr adott otthont. Az első, a Bükk másik oldalára költözött fesztivál nagy sikerrel zárult, s a népszerű és legendás névadó zenekar már a 2013-as eseményre készül, melyre az ország minden szegletéből várják a zene- és versszerető közönséget június utolsó hétvégéjén a hevesi megyeszékhelyre, három napon át.

Idén Eger lesz az ország közepe, hiszen Gárdonyi-év lesz, születésének 150. évfordulója alkalmából – mondja Rosta Katalin programigazgató, a fesztivál motorja. – Mi ehhez az ünnepségsorozathoz hozzáteszünk még egy – szintén éppen 150 éve született – nem kevésbé remek írót, Bródy Sándort. Nélküle nem teljes a Gárdonyi-év sem, hiszen Bródy tanácsolta Gárdonyi Gézának, amikor el akart menekülni a világ elől, hogy költözzön Egerbe. Ráadásul összeköti őket a negyedszázados barátságon kívül, hogy mindketten a Líceum diákjai voltak. Igaz, Bródy nem fejezte be, de mégiscsak odajárt – emlékeztet a főszervező.

– Tervezünk egy Bródy-kiállítást a Bródy Sándor Könyvtárba, Könyvtárral. Úgy néz ki, partnerünk lesz a Színháztörténeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum – és reményeink szerint – a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is. Lesz egy nap, amikor az Érsekkertben álló, egyik színpadunkon, a Bródy-Gárdonyi szoborcsoport mellett a januárban kiírásra kerülő „dalnokversenyünk” győztesei lépnek majd fel. A feladat: Gárdonyi verseit megzenésíteni. Ugyanitt, a zeneszámok között Bródy-művekból adnak majd elő részleteket a Gárdonyi Színház művészei. Ezen a színpadon adná majd át a Bródy Sándor Alapítvány a jövő évi Bródy-díjat. Mind az alapító, Alexander Brody, mind pedig az alapítvány kuratóriuma nagyon örült az ötletnek, úgyhogy reménykedünk, így is lesz. – meséli a programigazgató.

– Én most már hetek óta Bródyt olvasgatok, pótolva a hiányosságaimat. Azt hiszem méltatlanul van elfelejtve, hiszen korának kiemelkedő írója volt. Gárdonyit pedig mint prózaírót ismerik, a költőt nem, pedig nem csak remek versei vannak, hanem maga is írt zenét. Most épp azzal küzdök, hogy megtaláljam a kottáit, mert több jeles zenészünk ajánlotta fel, hogy ha megtalálom, szívesen eljátsszák.

©
De azért egy dala szöveggel, kottával megvan! Cseh Tamás – talán legutolsó – lemezén hallható: „Fel dicsőségre”.      

És ha már Cseh Tamás: ő is a Líceum diákja volt, rajztanárként végzett. Jövőre lenne 70 éves. Tervezünk egy kiállítást festményeiből és grafikáiból a Líceumban – árulja el a Rosta Katalin.

– A Dobó tér rekonstrukciója miatt idén a Széchenyi utcában lesz a kirakodóvásár és ott szeretnénk két pódiumot, ahol erősítés nélkül szólna a zene. Sokan javasolják, hogy az Érsekkertben kellene mindezt megcsinálni, de azt ehhez kissé terebélyesnek érzem. Azt mondják, hogy a Bikavér-ünnep is milyen remek ott, de az egy más típusú rendezvény. Azt is gondoltam, hogy a rendezvényt oda kell vinni, ahol a közönség amúgy is van, s nem neki kell keresgélni. Az Érsek kert az egriek kedvelt szabadidős parkja, de a turisták elsősorban a belvárosban vannak. A Széchenyi utcában ott a rengeteg vendéglő, kávéház, cukrászda, üzletek, mindig van nyüzsgés.

Persze este a várban lesznek a koncertek, éjjel meg táncház. S lesznek még mindenféle újdonságok, mint például Bródy és Gárdonyi műveiből készült filmek vetítése, s ha sikerül, akkor a Cseh Tamás-portréfilmet is láthatják majd a nézők.

Ígérhetem, hogy idén izgalmas, érdekes program várja mindazokat, akik ellátogatnak Egerbe június végén – zárja a tájékoztatás Rosta Katalin, a Kaláka Fesztivál programigazgatója.

A 2012-es, első egri Kaláka fesztiválról itt olvashatnak beszámolót.Eger.
SZUPERINFO.HU