Egri siker a POSZT-on – Vilmos-díjat nyert Szalóczi Géza a Majakovszkival

Akt.:
Egri siker a POSZT-on – Vilmos-díjat nyert Szalóczi Géza a Majakovszkival
A POSZT, a Pécsi Országos Színházi Találkozó idén nem igazán szólt ugyan Egerről, hisz a válogatók a Gárdonyi Géza Színházból nem hívtak előadást a versenyprogramba, de a tánctagozat, a GG Tánc Eger két produkcióját is láthatta a pécsi és az ide érkező közönség a találkozó úgynevezett Off pogramjainak sorában. Nem maradt ám a hevesi megyeszékhely elismerés nélkül, hisz Szalóczi Géza elnyerte a Vilmos-díjat.

Június 12-én, a 29. Nyílt Fórum – melyet hagyományosan a Pécsi Országos Színházi Találkozó ideje alatt rendeznek – zárásaként a Színházi dramaturgok Céhe idén is átadta a Vilmos-díjat, amit a Nyílt Fórum füzetekben megjelent drámák egyike nyerhet el. Idén ebben a kötetben négy szerző drámája látott napvilágot. Benedek Albert, Vékes Csaba, Németh Nikolett és Szalóczi Géza munkái. Utóbbi két mű értékelő megbeszélését Csáki Judit színikritikus moderálása mellett tartották csütörtökön Pécsett, a Művészetek Házában, ahol Csizmadia Tibor rendező, hajdani egri színidirektor és Bánki György pszichiáter elemezte a két művet. Pontosabban Csizmadia csak a 22 esztendős Németh Nikolett munkáját elemezte, míg Bánki mindkét műről értő szavakat mondott. A beszélgetést követően hirdették ki, hogy a négy megjelent és a hét folyamán kivesézett mű közül melyik érdemli a legnagyobb elismerést. A résztvevők szavazatai alapján a díjat és a vele járó – Shakespeare-t idéző – vilmoskörte pálinkát ebben az évben Szalóczi Géza Majakovszki című drámája kapta.

Szalóczi Géza a díjjal Szalóczi Géza a díjjal ©

A szerző életrajzában így nyilatkozik:
„Már majdnem minden voltam, vasbetonszerelő segédmunkástól multi cég topmenedzseréig. Még toronydaru-kezelő is a Majakovszki című színdarab megírásának idejére. Van, aki feketén dolgozik, én feketén élek. Bejelentett állásomban ma a SZETA Egri Alapítványánál dolgozom jogi elsősegély-szolgálatot „nyújtok” „hátrányos” „helyzetű” embereknek. Van vagy száz vercsem (nemversem), időnként a Csillagszálló című folyóirat ezekből néhányat közread. Hatvan éve egri vagyok, igaz, Egerszalókon lakom. Feleségem Nádasi Erika, aki a színházból él. Szépen vagyunk.”

A Nyílt Fórum sorozatban egyébként olyan szerzők művei szerepeltek eddig, mint Székely Csaba Bányavilág című drámája, melyet az elmúlt évi versenyprogramban a marosvásárhelyi színház előadásában, idén Bérczes László rendezésében, kaposvári-pécsi koprodukciós előadásban élvezhetett a POSZT közönsége. De a Nyílt Fórum kötetekben napvilágot látott már, a teljesség igénye nélkül Lackfi János, Erdős Virág, Kukorelly Endre, Egressy Zoltán, Zalán Tibor, Garaczi László, Borbély Szilárd, vagy épp Parti Nagy Lajos egy-egy drámája is. Idén ez a szép névsor gazdagodott – nem is akármilyen szinten – Szalóczi Géza nevével.

Tekintse meg képgalériánkat!Eger.
SZUPERINFO.HU