Erőss immár tíz nyolcezrest győzött le

Erőss immár tíz nyolcezrest győzött le
Megvan az újabb nyolcezres!!! Mint azt a Mezőszemerén élő expedícióvezető, Kollár Lajos május 20-án délután telefonon jelentette az alaptáborból, nepáli idő szerint 18.00-kor, több mint 24 órás (!) megerőltető mászás után Erőss Zsolt és Kiss Péter feljutott a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára!

Ezzel végre megvan a magyar expedíciózás történetének 12. nyolcezrese, Erőssnek pedig a tizedik (a 14-ből)! A fiúk nagyon elfáradtak, de rendben vannak, ma a 7600 méteres táborig ereszkednek, és ott töltik az éjszakát. Csúcsfotó és részletes beszámoló később várható.

A Magyarok a világ nyolcezresein 2013-as Kancsendzönga-expedíciója március végén indult útnak Budapestről, a csapat felkereste Kőrösi Csoma Sándor sírhelyét Dardzsílingben, majd rögtön megkezdte a Kancsendzögna magashegyi táborainak kiépítését.

A megfelelő időjárási ablakra várva, és azt kihasználva a csapat május 17-én indult csúcstámadásra, Erőss Zsolt és Kiss Péter az élen haladt, elsőként taposva a havat a kettes táborig, ahol a nemzetközi csapat további tagjai váltották fel őket, szépen elosztva egymás között a nehéz munkát a csúcsig. Jaroslav Dutka később csatlakozott hozzájuk, de a kimerültség miatt visszafordult, és az alaptáborig ereszkedett.

Erőss és Kiss tegnap délután 7250 méterről kezdte meg a végső rohamot, amely eddig talán a legmegerőltetőbb volt a magyar Himalája-mászások történetében, és egynapi küzdelem után felértek a csúcsra.Eger.
SZUPERINFO.HU