Gárdonyi Géza emléknap: október 17.!

Gárdonyi Géza emléknap: október 17.!
Történelmi döntés született, nem csupán az egriek, de minden magyar számára. Az országgyűlés elfogadta azt a határozatot, amely az idei évtől Gárdonyi Géza emléknappá nyilvánítja október 17-ét.

Íróhoz kötődő emléknap idáig nem volt Magyarországon, így az Országgyűlés mostani döntése – Nyitrai Zsolt és L. Simon László,  a Fidesz parlamenti képviselőinek javaslatára –, miszerint október 17. ezentúl Gárdonyi Géza emléknap lesz, történelmi jelentőséggel bír.

Az idei esztendőben ünnepeljük az Egri csillagok és más remekművek szerzője születésének 150. évfordulóját, október 17-én pedig az Egri vár védői előtt tisztelgünk, akik 1552-ben, ezen a napon arattak dicsőséges győzelmet a török felett.

Nyitrai Zsolt egri honatya e történelmi döntés kapcsán elmondta: Gárdonyi Géza egyik legkiemelkedőbb nemzeti-történelmi regényírónk 1863 augusztus 3-án született,  legnépszerűbb,  legolvasottabb alkotása az Egri csillagok, mely méltán nyerete el a Nagy Könyv címet. Ezzel a művével  minden magyar számára követendő példát mutat hazafiasságból és hazaszeretetből. Ezért  az ifjabb korosztály számára különösen fontos és a mai napig időszerű üzenetet hordoz a regény, amely  a  vár ostromán és a győzelem művészi ábrázolásán keresztül mutat be egy izgalmas történelmi korszakot.

A világhírű regény szerzője előtt a parlament mai döntése nyomán immár nemzeti emléknapon is tiszteleghetünk.Eger.
SZUPERINFO.HU