Lili és Anikó túléléstörténete a Lauder diákjaival, a Zsinagóga Galériában

Akt.:
Lili és Anikó túléléstörténete a Lauder diákjaival, a Zsinagóga Galériában
Hol máshol, mint a Zsinagóga Galériában mutatták be a holokauszt emlékév alkalmából a Lauder Javne iskola diákjai remek zenei alapokon nyugvó irodalmi összeállításukat, melynek szerves részét képezte az a dokumentumfilm, mely Lili és Anikó túléléstörténetét mutatta be.

A megrázó események sora természetesen nem csak egy család vagy két fiatal lány története, de az irodalmi idézetekkel, s a zenével kiegészülve a magyarországi zsidóság huszadik századi megpróbáltatásainak históriája, sorslenyomata is egyben. A professzionális zenei alapok pedig nem véletlenek, hisz az előadásban annak az Egerben is jól ismert muzsikusnak a tanítványai szerepeltek, akinek játékában már jó néhányszor volt alkalma gyönyörködni a város zeneszerető közönségének. Ő Nagy Anna, a Budapest Klezmer Band harmonikása, aki a Lauder zeneiskolájában tanít, s diákjaival hozta létre a most Egerben is előadott, Az emlékezet rezonanciái című művészeti performanszot.

A bemutató alkalmat nyújtott arra is, hogy megemlékezzenek a Holokauszt emlékévről. Így, mielőtt a diákok színre léptek volna, Széchenyi Orsolya, a Dobó István Vármúzeum (DIV) igazgatóhelyettese az egri zsidó polgárokra és áldozatokra emlékezett Orbánné dr. Szegő Ágnes könyve alapján. Király Júlia, a DIV irodalomtörténésze pedig egy verssel emlékezett meg a holokauszt áldozatairól.

Tekintse meg az eseményen készült képeinket!Eger.
SZUPERINFO.HU