2013.02.28 18:00; Frissítve: 2013.02.28 14:37


Ma estétől nincs pápa – összeül a konklávé

A katolikus hívek megköszönték XVI. Benedek pápának a szolgálatot. A katolikus hívek megköszönték XVI. Benedek pápának a szolgálatot.
Ma este nyolc órától nincs feje a Római Katolikus Egyháznak. Ekkor lép ugyanis életbe XVI. Benedek lemondása, mely nem példa nélkül való ugyan, de komoly döntés elé állítja a Bíborosok testületét.
hiba beküldése

XVI. Benedek lemondása után a 117 választó bíborosnak össze kell gyűlnie Rómában, hogy új pápát válasszanak. Ezt nevezzük konklávénak. A választás egyedül titkos választás útján történhet, érvényességéhez szükség van a jelenlévők kétharmados többségére.

©

A húsvét közelsége miatt, és mivel XVI. Benedek előre bejelentette lemondásának dátumát, időt hagyva ezzel a választó bíborosok felkészülésére, elképzelhető, hogy a konklávé a megszabott időpont előtt ülésezni kezd. Az új pápa beiktatása így már március 19-én megtörténhetne. Az Universi Dominici Gregis ugyan pontosan meghatározza a konklávé kezdetének időpontját, mégis meghagyja a lehetőséget, hogy indokolt esetben néhány nappal eltérjenek az előírástól. Márpedig ma, február 28-án a bíborosok többsége Rómában van, hogy részt vegyen a XVI. Benedek által tartott utolsó audiencián. Így néhány órával később, a pápai trón megüresedésekor már egyeztetettek a konklávé kezdetéről.

A kánonjog a pápa lemondásáról

A kánonjog szerint a pápa a választó bíborosok kollégiumától kapja megbízatását, de az egyházjog 332. kánonjának 2. paragrafusa alapján szabadon dönthet, hogy mikor és milyen okból mond le székéről. A lemondás oka lehet a fizikai erő hiánya, ami miatt a pápa már nem érzi úgy, hogy képes teljeskörűen ellátni feladatát – ahogy XVI. Benedek esetében is –, de szimbolikus okok is állhatnak a háttérben. Erre példa XII. Piusz, aki a német csapatok Rómába való bevonulásakor úgy döntött, hogy ha a Vatikánt is megtámadják, lemond, mert így magánemberként esett volna fogságba. VI. Pál is előkészítette lemondó levelét, ha 1964-es, bombay-i utazása következtében esetleg már nem lenne képes ellátni hivatalát. Előfordulhat azonban az is, hogy egy pápát objektív okok akadályoznak meg abban, hogy teljesítse feladatát, de nincs abban a helyzetben, hogy szabadon és nyilvánosan bejelentse lemondását. Ebben az esetben a Szent Kollégium dönt a 412. és 413. kánon alkalmazásáról, mely szerint az illető püspököt el kell mozdítani, és a helyének betöltéséről gondoskodni kell.

Bárhogy történik is, VI. Pál, és később, II. János Pál Universi Dominici Gregis című apostoli konstitúciójában kifejezetten azt írta elő, hogy a pápaválasztást szabályozó dokumentum vonatkozzon a pápa lemondásának esetére is.

Egri köszönet

XVI. Benedek pápa szolgálatának utolsó napján, február 28-án hálaadó szentmisét mutatott be Ternyák Csaba érsek az Egri Bazilikában. A koncelebrációs szentmisén a paptestvérekkel és a hívekkel együtt mondtak köszönetet a történelem Urának a Szentatya pápai szolgálatáért, akiért ezzel az imádsággal fohászkodtak:

Istenünk, örök Pásztorunk!
Te hívtad meg XVI. Benedek pápát
Szent Péter hajójának kormányzására.
Köszönjük, hogy bölcsességgel
és alázatos lélekkel viselte gondját
a rábízottaknak!
Szolgálata befejeztével add meg neki
az Igazság munkatársainak megígért békét és szabadságot!
Kérünk, áraszd ki Szentlelkedet
az Egyház bíborosaira,
hogy örök Igédre figyelő szívvel
válasszák meg Róma új püspökét,
akit a Te szereteted ajándékoz nekünk.
Krisztus, a mi Urunk által.
Ámen.

Címkék: , ,


További hírek a Magyarország kategóriából
Hóvihar – Szolnok és Abony között mindkét vágányon járnak a vonatok
Budapest - Helyreállították a felsővezetéket Szolnok és Abony között, így ismét mindkét vágányon járnak a [...] tovább »
Hóvihar – OKF: szombat óta 440 esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak
Budapest - A rendkívüli időjárás miatt vasárnap 300, szombat óta 440 beavatkozást végeztek a tűzoltók, [...] tovább »
Új pályázatok fiatal íróknak és színházi szakembereknek
Budapest - Újabb pályázatokat hirdetett meg fiatal íróknak és színházi szakembereknek a Kárpát-medencei [...] tovább »
Először van magyar nemzeti stand a bolognai nemzetközi kozmetikai vásáron
Róma, Bologna - Magyar gyártók mutatkoztak be az olaszországi Bolognában hétfőn véget érő Cosmoprof kozmetikai [...] tovább »
A jövő héten is lesznek mínuszok
Budapest - A következő napokban is többfelé várható havazás, és mínusz 10 fok körüli hideg, a hét második [...] tovább »
A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei – 11. hét
Budapest - A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 11. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Régen várt siker: kupagyőztes a Fatum!
Nyíregyháza - A Nyíregyháza színvonalas, több mint két órás fináléban múlta felül a Békéscsabát. tovább »
“A döntetlen reális eredmény”
Debrecen - A DEAC a Gyöngyösi AK ellen lépett pályára a labdarúgó NB III-as bajnokság legutóbbi fordulójában. tovább »
“A DVSC szórványos támadásaiból két gól született”
Hajdú-Bihar - Mutatjuk a megyei első osztályban játszott meccsek eredményeit, és megszólalnak az edzők is. tovább »
Vasas vs. DVTK – Brkovic a ráadásban mentett pontot
Budapest, Miskolc - A végén jött a csattanó, de a Diósgyőr az utolsó húsz percben sokat tett az [...] tovább »
Egyedi helyszínen rendezné a vívószövetség a jövő évi budapesti vb döntőit
Budapest - A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) küldöttsége a pénteken kezdődő párbajtőr WestEnd Grand Prix-re [...] tovább »
Férfi kézilabda NB I – Otthon győzött a Balatonfüred
Budapest, Balatonfüred - A Balatonfüred otthon 11 találattal verte az Egert a férfi kézilabda NB I vasárnapi [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása