Megint jönnek a törökök

Megint jönnek a törökök
Az 1923. december 18-án Törökország és Magyarország között létrejött Barátság Egyezmény 90. évfordulója alkalmából a Tanini trió ad ingyenes koncertet Egerben február 21-én, csütörtökön a Farkas Ferenc Zeneiskolában.

A koncerten  igazi különlegességek, klasszikus európai és török szerzők darabjai várják az érdeklődő nézőket, hallgatókat, akik a 06/36/310-275-os telefonon jelezhetik részvételi szándékukat. 

A 2006-ban alapított Tanini Trió egyenként is sikeres nemzetközi karrierrel rendelkező három török zenész eklektikus, lírai hangszeres zenei együttese.

Tahir Aydoğdu a kanun nevű hangszeren játszik, ami egy pengetős citera-típusú hangszer. Ennek a Közel-Keleten elterjedt hangszernek az egyes országokban csekély mértékben eltérő változatai ismertek. A Kelet-Európában ismert cimbalomnak távoli rokona. Elsősorban dallamjátékra alkalmas hangszer, másodsorban akkordokat és arpeggiót játszanak rajta és csak igen ritkán használják a modern gyakorlatban, úgy mint a Tanini, alkalmanként ellenszólam játszására.

Bilgin Canaz a ney nevű hangszeren játszik, ami egy régi nádfurulya, az eredete egészen a sumérokig vezethető vissza. Igen keveset változott az idők során, és meglepően széles körű technikai megoldásokra képes egy olyan modern és sokoldalú zenész kezében, mint Bilgin Canaz. Gyakran emlegetik szúfi hangszerként, jóllehet ez csak az egyik alkalmazási mód a sok közül, különösen a Tanini Trió esetében.

Hakan A. Toker zongorán játszik, harmóniát és többszólamúságot teremtve az együttesben, egyúttal basszus és ritmus hangszerként is funkcionálva. Alkalmanként a zongorából tipikusan török díszítő motívumokat tartalmazó dallamokat varázsol elő, a hagyományos hangszereket imitálva ezzel. Hakan Toker egyúttal a trió prezentátora is, a koncertek során ő ad tömör tájékoztatást a hallgatóságnak a zenével kapcsolatban.

A Tanini Trió küldetése, hogy hidakat építsen a Kelet és a Nyugat között, a béke és barátság üzenetét közvetítve világszerte. Gondosan összeállított repertoárjuk a nyugati zenét ötvözi a török motívumokkal, a török zenét pedig nyugati zenei elemekkel, mindezt érzékeny megfigyelésekkel vegyítve, a lehető legnagyobb homogenitást és szépséget célul tűzve.

Együttesként felléptek Törökországban, Olaszországban, Németországban, Az USA-ban, Dél-Koreában, Kanadában és Bulgáriában, valamint két albumot adtak ki: Dokunuşlar – Érintések és Dokunuşlar II – Érintések II címen. Ezen kívül a tagok egyenként számos további országban léptek fel és működtek közre különböző albumok létrejöttében.

Mindez garancia arra, hogy Eger közönsége egy különlegesen izgalmas zenei élménnyel gazdagodjon.Eger.
SZUPERINFO.HU