Egerben élő festő kiállítása nyitotta meg a Tavaszi Fesztivált

Egerben élő festő kiállítása nyitotta meg a Tavaszi Fesztivált
Az Egri Tavaszi Fesztivál nyitányaként a Gárdonyi Géza Színházban nyílt meg a hevesi megyeszékhelyen alkotó, Erdélyben született neves festőművész, Kozma István tárlata. Színgazdag, impresszív alkotásainak gyűjteményét láthatja az érdeklődő publikum az Egri Kulturális és Művészeti Központ (EKMK) szervezésében április közepéig.

A tárlatot és a 14. Egri Tavaszi Fesztivált a kiállításmegnyitó alkalmával Kovács Katalin, az EKMK igazgatója köszöntötte. Az eseményen jelen volt Habis László, a város polgármestere is, aki hangsúlyozta, hogy minden város ereje abban áll, hogyan sáfárkodik értékeivel, hogyan becsüli meg azokat a művészeket, akik vagy a település szülöttei, vagy máshonnan érkeztek, de e helyet választották új otthonuknak.

Kozma István
Festő, iparművész. Kolozsvárott, a Képzőművészeti Főiskolán tanult 1957-1963 között. Mestere: Bene József. Ezt követően Nagybányán élt, egészen 1990-ig. A máramarosi népművészet és népi alkotások szakirányítója volt. Népművészeti gyűjtő- és kutatómunkát is végzett.
1990-ben áttelepült Magyarországra. Egerben él. Festészet mellett iparművészettel is foglalkozik. Falikárpitokat, épületbelső-dekorációkat és fémdomborításokat készít. 1964-től több csoportos és egyéni tárlaton mutatta be alkotásait. 1972-ben az Iparművészeti Múzeumban, 1990-ben Sátoraljaújhelyen, 1994-ben Szegeden, 1996-ban, 1997-ben és 1999-ben Stockholm, 2004-ben Szombathelyen volt egyéni kiállítása, szerepelt a miskolci Őszi Tárlatokon is.

Kozma István tárlatát H. Szilasi Ágota, a Dobó István Vármúzeum művészettörténésze ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Tekintse meg képgalériánkat:.
SZUPERINFO.HU