Egészséges és eleven Touran, a miskolci leopárd

Akt.:
Egészséges és eleven Touran, a miskolci leopárd
Egészséges és eleven Touran, a miskolci leopárd - © Fotó: Vajda János
Miskolc – Egy hónapos lett, így átesett élete első orvosi vizsgálatán és a nagyközönségnek is bemutatkozott a Touran névre keresztelt kis perzsa leopárd a Miskolci Állatkertben.

– Bemutatkozott a Miskolci Állatkertünk első perzsa leopárd kölyke! Évek óta vártuk azt a napot, amikor is állatkertünk perzsa leopárd nősténye utódot hozott a világra. Most, hogy a kölyök egyhónapos lett, átesett az ilyenkor szokásos első állatorvosi vizsgálatán. Bár néhány fénykép- és videófelvételen már korábban is lehetett látni a kölyköt, ám csak szerdám mutatkozhatott be igazán a nagyvilág, és az eseményen résztvevő sajtó számára is – tájékoztatott Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője.

img_7124

– Állatkertünk nőstény perzsa leopárdját, a Lisszaboni Állatkertből érkezett Tarecát 2012. óta láthatják látogatóink, míg párja, Assim 2015-ben érkezett Miskolcra Jászberényből. Frigyük eredményeként 2017. december 16-án reggelre született meg első kölykük. Az egyhónapos kölyök ma átesett az első állatorvosi vizsgálatán, amelynek során az is kiderült, hogy a kis nagymacska hím.


Videó: Tények

Így most már nevet is kaphatott: névadóként a Miskolc Autó fogadta jelképesen örökbe a kölyköt, amely így a Touran nevet kapta. A név az ókori Perzsia egyik tartományából (Turán) eredeztethető, amely perzsa eredetű személynévként is használatban van. Ráadásul a nőstényünk, Tareca neve után T kezdőbetűs nevet szerettünk volna adni az utódnak is. A kölyök megkapta a „személyazonosságát” igazoló microchipet, valamint megmértük a súlyát is, amely azt igazolja, hogy a kölyök az elvárhatóaknak megfelelően fejlődik.

img_7085

A kölyök mintegy 98 napos vemhesség után jött a világra. Anyja gondosan óvja, és a nyugalmuk biztosítása érdekében az elmúlt hetekben igyekeztünk a lehető legkevésbé zavarni őket. Mivel a leopárdok magányosan élnek, így a kölyöknevelés csak a nőstény dolga, ezért aztán a hímet állatkertünkben is elkülönítve tartjuk most párjától és utódjától: ő folyamatosan látható az állatkerti kifutójában. Várhatóan 1-2 héten belül a kölyök is elhagyja a szülőszobaként szolgáló odút, és elkezdi felfedezni élőhelyét állatkertünkben. Ezt követően már látogatóink is egyre nagyobb valószínűséggel pillanthatják majd meg Tourant. Egyelőre még csak anyatejjel táplálkozik, de anyja néhány héten belül már felkínálja számára is a nagymacskák táplálékául szolgáló húst.

img_7095

A Távol-Kelettől Afrika déli részéig honos leopárd legnagyobb termetű, és egyben az egyik leginkább veszélyeztetett alfaja a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában honos perzsa leopárd. A szabad természetben ugyanis egyedszáma a becslések szerint 1000-nél is kevesebb lehet. Éppen ezért az állatkertek összehangolt tenyészprogram keretében igyekeznek hozzájárulni az alfaj fennmaradásához. A program keretében mintegy 100 egyedét tartják az állatkertekben. A kölyök várhatóan másfél éves korában fog elkerülni Európa valamely másik állatkertjébe, így az idei évet még egész biztosan Miskolcon fogja tölteni – tájékoztatta a Borsod Online-t Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője.


Perzsaleopárd-kölyök született Miskolcon
Miskolc - A december 16-án született hím perzsa leopárd nagyon veszélyeztetett fajhoz tartozó kölyök, az európai fajmegőrzési programban keretében született a Miskolci Állatkertben, ahol a tervek szerint január végén már a látogatók is megnézhetik..
SZUPERINFO.HU