Egyéjszakás múzeumi kaland Hódmezővásárhelyen

Egyéjszakás múzeumi kaland Hódmezővásárhelyen
Tíz év fotószimpóziumainak összegző tárlatával veszi kezdetét a nyár legjobban várt múzeumi eseménye Hódmezővásárhelyen: az elmúlt évek felújításai és kulturális megújulását követően ismét valamennyi muzeális intézmény megnyitja kapuit a látogatók előtt június 22-én, szombaton 18 órakor, a Múzeumok Éjszakáján.

Dr Nagy Imre múzeumigazgató a június 18-án a Tornyai János Múzeumban megtartott sajtótájékoztatón ismertette a Múzeumok Éjszakájának hódmezővásárhelyi programjait. Elmondta: a Tornyai János Múzeum az elmúlt években a felújítási munkálatok miatt nem tudott csatlakozni a Múzeumok Éjszakájához. Viszont a felújítás előtt 2009-ben volt egy program, amikor a raktárakat lehetett látogatni. Azzal, hogy 2012 szeptemberében megnyílt a múzeum épülete, idén már tudnak csatlakozni a programhoz. Olyannyira, hogy az esemény megnyitójának is a Tornyai János Múzeum emeleti kiállítóterme az otthont, ahol egyébként a vásárhelyi fotószimpóziumok tíz évének válogatott anyagaiból lesz látható egy összegzett kiállítás.

IMG_1595

A múzeumigazgató arról is beszélt, hogy a kiállítást Szenti Tibor író, néprajzkutató nyitja majd meg. Ezt követően igazán izgalmas, gyerekeknek szóló program lesz “Áss mélyebbre, légy Te is régész!” címmel. A Szegfű utca belső udvara felől lesz feltárva egy fakoporsó, amelyben egy műanyag csontváz nyugszik majd. Ezt ecsetelhetik ki a vállalkozó kedvű gyerekek, így megismerkedve a régészet nem túl könnyű, de annál izgalmasabb részével. Ennek bevezetőjeként egy rövid előadás is lesz, amelyet Lajkó Orsolya szegedi művész fog tartani.

Ezt követően 21 órától szintén a Szegfű utcai belső udvarrészen a “Múzeum on the Wall” elnevezésű program veszi kezdetét, ahol  a lépcsőház külső falára fognak képeket vetíteni múzeumi műtárgyakról illetve ásatásokról és a múzeum felújításáról is.

Ezen kívül a múzeum régi bejárati részén csak ezen az egy éjszakán lesz egy kamarakiállítás, amely a 18-as karikát viseli majd és csak felnőttek látogathatják. A kamaratárlat címét egy Tornyai Jánostól származó idézet ihlette:  “Az örök nőstény”. A kiállításon elhelyezett képek illetve műtárgyak Tornyai és Katalin,a mester múzsájának titokzatos kapcsolatát igyekszik megidézni.

IMG_1597

Az Alföldi Galériában este fél 9-kor Eifert János, a hazai fotóművészet egyik legismertebb képviselője tart diaporáma-digiráma bemutatót “Szent Iván éji tűztánc” címmel.

Az Emlékpontban pedig 20 órától indul egy “Ez volt  a divat” öltözködés, hajviselet és reklámok a ’80-as évekből, amely a HÓDIKÖT termékeit fogja bemutatni.

21:30-tól a Proletár nevű, fiatalokból álló punk-rock zenekar fog játszani Rodolf Hervé “partifotói” között, majd éjfélkor az Emlékpontban “Amikor ütött Sztálin órája” címmel egy humoros, eddig nem ismert adatokat felvillantó előadás lesz Sztálin haláláról.

 

Az Alföldi Galéria, az Emlékpont és a Tornyai János Múzeum a Múzeumok Éjszakáján egyetlen 500 forintos karszalaggal szabadon látogatható, 14 éven aluliaknak pedig ingyenes a belépés.

 

Tóth Tünde

 

 .
SZUPERINFO.HU