Egyértelmű lett: nincs visszaút

Akt.:
Lekerültek az épületekről az állampárti korszak szimbólumai
Lekerültek az épületekről az állampárti korszak szimbólumai - © Fotó: AFP
Miskolc – Mikor érezték úgy, hogy a rendszerváltoztatás feltartóztathatatlan Magyarországon?

A rendszerváltoztatás huszonötödik évfordulója adta az alkalmat, hogy a – ma már történelmi – korszak miskolci szereplőit megszólaltassuk. Beszélt sorozatunkban Balázsi Tibor, az MDF volt országgyűlési képviselője, Latrán Béla, egykori SZDSZ-es politikus, Tompa Sándor, aki a Reformkörben kötelezte el magát a változásokkal. És Pankucsi Márta: az ő avas-déli lakásukban alakult meg a későbbi kormánypárt, az MDF egyik első vidéki szervezete. Férje, Furmann Imre volt a Magyar Demokrata Fórum országos alelnöke, aki nemcsak az országos, de a helyi politika alakításában is tevékenyen részt vett.

Életem legszebb napja volt 1989. március 15-e Miskolcon.” Balázsi Tibor

Egyetértés

A beszélgetésekben felmerült: melyik volt az a pillanat, amelyik egyértelművé tette az akkori szereplők számára, hogy lesz rendszerváltoztatás. Az erre felelők egyöntetű véleménye volt, hogy a rendszerváltoztatás hosszú folyamat, sok fontos pillanattal. Ezek közül is kiemelték azonban 1989. március 15-ét, amikor külön megemlékezésen gyűltek össze az ellenzéki – akkori szóhasználattal: alternatív – szervezetek hívására, akik nem a hatalom szervezte programban akartak emlékezni a márciusi ifjakra, a magyar forradalomra.

Balázsi Tibor például azt mondta: élete legszebb napja volt ez, Miskolcon két helyszínen is ő olvasta fel az ellenzéki szervezetek tizenkét pontját. „Ha van kitüntetett pillanata a rendszerváltoztatásnak, nekem ez a március 15-e mindenképpen az” – fogalmazott a kerekasztal beszélgetésünkben.

ÉM


Hazamennek a szovjet katonák
Miskolc - „30 éve szabadon” néven nyilvánította a kormány emlékévvé a 2019. március 15. és 2021. június 19. közötti időszakot. A létrehozott emlékbizottság elnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki a Fidesz alapítója volt, és 1990 óta képviselő. A társelnök Gulyás Gergely, a Miniszterelnök...

Ez is a régi rendszerrel szakító nagy pillanatok egyike: Nagy Imre és mártírtársai újratemetése 1989. június 16-án
Miskolc - Mit hozott és mivel adós az állampártot leváltó új történelmi korszak? Márciusban kezdődik a rendszerváltás harminca­dik évfordulójának emlékéve. Ebből az alkalomból készült összeállításunkban arról kérdeztük Fekete Sándor politológust (Miskolci Egyetem): hol a helye 1989-nek a magyar t....
SZUPERINFO.HU