Életmentő hasi ultrahang

Életmentő hasi ultrahang
1895-ben Wilhelm Conrad Röntgen német tudós rájött, hogy sugárzással be lehet tekinteni az élő ember belsejébe. Ezzel megszületett a radiológia, korunk talán legfontosabb orvosdiagnosztikai szakterülete.

 
Szerepe, hogy minél hatékonyabban és pontosabban meg lehessen állapítani, mi történik a szervezetünkben: milyen elváltozás, kórfolyamat, anatómiai vagy működési rendellenesség áll egy-egy betegség vagy tünetcsoport hátterében.
A radiológus munkája tehát bizonyos betegségek, sérülések, daganatos elváltozások kiszűrésében is nagy jelentőségű. Dr Győrffy Edit Márta főorvosasszony, radiológus szerint a hazai egészségügyben sokszor nincs idő egy-egy beteggel hosszan foglalkozni, azaz részletesen megbeszélni a pácienssel a felmerülő problémát. Meglátása, hogy magánrendelésére is leginkább azért jönnek el a betegek, hogy többet foglalkozzanak velük, több információhoz jussanak, kapaszkodókat, tanácsokat kapjanak egészségükért vívott harcukhoz. Egészséges emberek azonban ritkábban kopogtatnak rendelője ajtaján, pedig 40-45 éves kor után fontos lenne a rendszeres kivizsgálás, hiszen egy rutin hasi ultrahang is közvetetten életet menthet.
– Ahogy a labor, úgy a radiológia vizsgálatok is az egészségügyi kivizsgálás alappillérei. Sajnos hazánkban kevesen fordítanak rá figyelmet, hogy például mammográfiás szűrővizsgálaton vegyenek részt, pedig szinte már közhely a megelőzés fontosságáról beszélni. Erre példa volt a közelmúltban egy számomra is megdöbbentő eset. Egy kisportolt, láthatóan kiváló egészségi állapotnak örvendő 35 éves fiatalembernél végeztem menedzserszűrés keretében hasi ultrahang vizsgálatot. A férfi veséjén rosszindulatú daganatot észleltünk, ami ebben az életkorban nem egy szokványos jelenség. Szerencsére a vesetumor az, amely műtéti beavatkozással viszonylag hatékonyan gyógyítható, ám az időben történő felismerése rendkívül fontos. Sajnos a rákos elváltozások nagy része korai állapotban tünet- és panaszmentes – figyelmeztet az orvos. Persze a radiológus szakmája során találkozik a másik véglettel is, mikor a páciens megütötte a kezét vagy a lábát és azonnal röntgeneztetni akar. A szakorvos ezekben az esetekben inkább türelemre int.
– Ilyenkor, józan paraszti ésszel érdemes megvárni, hogy sérülésünknek mi lesz a látható, érzékelhető következménye, (bedagad, vagy esetleg másnapra már el is múlik, esetleg fokozódik a fájdalom) – tanácsolja. Ugyanis a besugárzásokkal is -amint szinte mindennel az élet területén- , bizony mértékkel kell bánni. Dr Győrffy Edit Márta szerint mértékkel kell bánni azokkal az információkkal is, amelyeket az internetről, innen-onnan gyűjtünk össze.
– Orvostanhallgatókét én is megtapasztaltam, hogy mi az, amikor az orvosi tankönyvben fellelhető különböző betegségek tüneteit az ember felismerni véli magán. Támpontokat kaphatunk olvasmányaink alapján, de kevesebben vannak olyanok, akik jól képesek diagnosztizálni vélt vagy valós betegségüket. A szakszerű kivizsgálás nem spórolható meg!.
SZUPERINFO.HU