Elkészült a Szarvasi úti kerékpárút

Elkészült a Szarvasi úti kerékpárút

2012. december 17-én sajtótájékoztatóval zárult a „Szentes 45 – ös számú országos főút Szentes- Kunszentmárton közötti szakaszán kerékpárút építés /Szarvasi úti/ Szent Lászlóig a szelvényezés szerinti jobb oldalon” projekt.

Hosszú évek óta lakossági igény a kerékpárút megépítése. Az ÁRPÁD Agrár Zrt. Szent Lászlói telepe az egyik legnagyobb kertészeti telep és itt helyezkedik el termál tó is. A telep megközelítése csak a nagy gépjármű forgalmat lebonyolító 45-ös számú főúton volt elérhető, ami a kerékpárosokra igen baleset veszélyes több 100 kerékpáros ember közlekedik rajta.  Kerékpárút megépítésének célja a kerékpárosok közlekedésének biztonsága.

A kerékpáros közlekedés tekintetében Szentes város kiemelkedő pozícióval büszkélkedhet. A belvárosi Kossuth L. utcán (azaz nem tranzitútvonalon, jellemzően helyi forgalom által használt útvonalon) végzett forgalomszámlálás szerint a kerékpárok részaránya az összes járműszámra vetítve 22,2-31,3 %, vagyis a helyi forgalomban a járművek mintegy negyede kerékpár.

A város célja ennek az aránynak a megtartása személygépkocsik növekvő száma mellett, illetve lehetőség szerinti növelése. A nagy forgalmú utak mentén kerékpárutak és kerékpársávok építése nagyban hozzájárul ezen cél megvalósításához, mert ezek létesítése olyan célcsoportok számára is vonzóvá teszi a kerékpározást, amelyek eddig a gépjárműforgalom miatt nem kerékpároztak nagyobb távolságokra, esetleg maguk is autóval jártak.

A tervezett beruházás alapvető célkitűzése biztonságos kerékpárúti kapcsolat létesítése a város keleti ipar negyede és a város belső lakóterületei között. A kerékpárút kiépítésével a város vezetése vonzóbbá kívánja tenni a kerékpáros közlekedési formát, növelni a kerékpáros közlekedés részarányát, ezzel hosszú távon a gépjármű közlekedés terjedésének a lassítását, a város környezeti terhelésének az eltűrhető szinten tartását szándékozik megvalósítani.

A megépített kerékpárút hossza: 2049 m a szélessége pedig 2,75 m

(Forrás: szentes.hu).
SZUPERINFO.HU