Ellátatlanul halt meg az édesanya Miskolcon, emberöléssel vádolták meg a fiait

  11 ápr 2018

Debrecen, Miskolc – Az egyik fiút elítélték, a másikat felmentették első fokon.
A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak édesanyja közös háztartásban lakott fiaival. Az asszony egészségi állapota az évek során egyre jobban leromlott, többször is kórházi kezelésre szorult.
2014 márciusában a nőt a kórházi kezelés után otthonába bocsátották, az orvos szerint sem volt életveszélyes állapotban. A másodrendű vádlott ebben az időszakban más ügyben őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került. Ekkortól a sértett ellátása, gondozása nem állt módjában. A kórházban előírták, hogy a sértett háziorvosát keressék fel, az idős asszony ápolási vagy szociális intézményben történő elhelyezéséről gondoskodjanak. Utóbbit az elsőrendű vádlott nem teljesítette, de továbbra is együtt élt édesanyjával, és észlelte azt, hogy egyre rosszabb egészségi állapotban van, segítségre van szüksége.
A fiú több alkalommal felajánlotta anyjának a kórházi ápolást, mert úgy ítélte meg, hogy ott jobb ellátásban részesülne, de a nő ezt elutasította. A halálát megelőzően gyakorlatilag mozgásképtelen volt, önállóan nem volt képes étkezni és folyadékot magához venni. Lesoványodott, már nem kommunikált. Ekkor a fiának kötelessége lett volna orvost hívni. Ezt azonban elmulasztotta.
Halálának időpontjában súlyosan leromlott, elhanyagolt fizikai állapotban volt, amelynek kialakulásában a nem megfelelő gondozásnak, ápolásnak, táplálásnak szerepe volt, de nem zárható ki az elhunyt elutasító magatartása, esetlegesen a táplálék vissza­utasítása sem.
A halálának bekövetkezése megfelelő gondozással, rendszeres, tartós táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel valószínűleg elkerülhető lett volna. Amennyiben időben célszerű, szakszerű orvosi kezelésben, ápolásban részesült volna, az élete nagy valószínűséggel megmenthető lett volna.

Fellebbeztek a döntés ellen

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék tavaly októberben Cs. Ferenc elsőrendű vádlottat emberölés bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, Cs. Gábor másodrendű vádlottat azonban az ellene emberölés bűntette miatt emelt vád alól bűncselekmény hiányában felmentette. Az ítélet ellen az ügyész nyújtott be fellebbezést.
A Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette tanácsa hétfőn kezdte el tárgyalni az ügyet.
ÉM-SZB


[related-post post_id=”3654320″]