Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Közép-Tiszán

A kép csak illusztráció.
A kép csak illusztráció.
Szolnok, 2013. március 14., csütörtök (MTI) – Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Közép-Tiszán, ahol az árhullámmal együtt jelentős mennyiségű kommunális hulladékkal kevert uszadék vonul le – tudatta a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) csütörtökön.

Lovas Attila védelemvezető, a szervezet igazgatója tájékoztatása szerint a Tisza a középső szakaszon végig árad, szintje csütörtökön a Kisköre alsó vízmércénél meghaladta az elsőfokú készültséget jelentő 600 centimétert.

Emiatt a Kötivizig elrendelte az elsőfokú készültséget a folyó jobb partján Kisköre és Nagykörű, bal partján Pusztataskony és Fegyvernek között. A Közép-Tiszán a következő napokban is fokozatos vízszintemelkedésre számítanak, a tetőzés Szolnoknál 630-650 centiméterrel a jövő hét első napjaiban várható.

Lovas Attila elmondta, hogy a térség időjárását jelenleg alakító aktív mediterrán ciklon hatására a középső és keleti vízgyűjtőkön szombat reggelig újabb 15-25 milliméter csapadék várható, és bár a bezúduló hideg levegő következtében a hegyekben néhány napra megáll az olvadás, a Tisza és mellékfolyóinak felső szelvényeiben újabb, közepes méretű árhullámok kialakulására lehet számítani..
SZUPERINFO.HU