Éneklő Ifjúság hangverseny Hódmezővásárhelyen

Éneklő Ifjúság hangverseny Hódmezővásárhelyen
2013. április 9-én délután rendezték meg az Éneklő Ifjúság hangversenyt a Bessenyei Ferenc Művelődési központban Hódmezővásárhelyen. A rendezvényen a város énekkarai léptek fel, összesen 350-en.

A hangverseny zsűrije két tagból állt: Berei Erzsébet, zongora tanár, zenepedagógus és Bányai Lászlóné, a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola pedagógusa és kórusvezetője.
Az eseményt Dr Kószó Péter alpolgármester nyitotta meg, aki beszédében elmondta: ha a zenére gondolunk nem csak a különböző hangszereket kell magunk előtt látni, mert a világon a legszebb hangszer a hang, az énekhang. Becsüljük meg az énekhangot, mint az Istentől kapott egyik legnagyobb adományt. Az alpolgármester hangsúlyozta: Külön öröm, hogy nem a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola tornacsarnokában van a hangverseny, hanem a megújult művelődési központban.

Az első műsorszám a kórusok közös produkciója volt. Mindenki a nézőtéren, a helyén felállva énekelt. A 250 évvel ezelőtt született  Giuseppe Verdire emlékeztek. A Nabucco című operájából adták elő a Rabszolgák kórusát, Bányai Lászlóné vezényletével. Zongorán játszott Tóthné Bereczki Mariann.

A közös éneklés után a Klauzál Gábor Általános Iskola énekkara lépett a színpadra. Műsoruk: Népdalcsokor az Alföldről, Bárdos Lajos: Labdázó, Balázs Árpád: Ének a dalról. Tatár Sándorné vezényletével és Tóthné Bereczki Mariann zongorakíséretével.

Majd a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola énekara következett. Műsorszámaik: Népdalcsokor; Adventi ének egy 18. századi francia misekönyvből; Jézus, a mi oltalmunk – ifjúsági ének; Karai József: Hív a messzeség. Móriczné Kerek Annamária vezényletével és Berei Erzsébet zongorakíséretével. Gitáron közreműködött: Fejes Gergő.

A Németh László Gimnázium és Általános Iskola énekkara lépett ezek után a közönség elé. A többi között előadták: Válogatás európai gyermekdalokból, Buda megnyikkan, Zöld levél kánon, Volt a nagy kertben, Nagy Olivér: A kertemben kinyílott az édes orgona, A Kóristák című film betétdala. Vezénylet: Csókai Miklósné, zongorajáték: Berei Erzsébet. A betanítást segítette Kruzsliczné Dudás Ilona.

Majd a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola Kicsinyek kórusának előadását láthatta a közönség. Előadták a többi között: Szőnyi Erzsébet: Haj-haj-haj letörött a gally, Bárdos Lajos: Szőlőhegyen keresztül, Karai József: Tündér, ha lennék. Vezénylet: Zagyi Orsolya Kinga, zongorán közreműködött: Tóthné Bereczki Mariann.

Végül a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium énekkara következett. Műsoruk: Steiner Béla-Keresztúri Dezső: A múzsák nyájas szigetén, Csak Istené legyen minden dicsőség, Berkesi Sándor feldolgozása: Az úton, Ősi ír áldás, Halmos László: Minden földek Istent dicsérjétek, Down by the riverside – ghospel, Karai József: Tavaszi dal. Vezénylet: Győri Sára és Csorba Emese. Zongorajáték: Borsos Annamária. Gitáron közreműködött: Szabó Hajnalka, Koncz Barbara és Nagy Dóra.

Tóth Tünde.
SZUPERINFO.HU