Esélyt kaptak az újrakezdésre

Esélyt kaptak az újrakezdésre
Esélyt kaptak az újrakezdésre - © Fotó: Marosréti Ervin
Ózd – Országosan több, mint ezer roma asszonyt, nőt vontak be a felzárkóztató képzésbe.

Lassan egy két esztendős folyamat zárul le a “Nő az Esély” elnevezésű képzés során. Hazánkban több mint ezer roma nő vett részt a három, négy és tizenegy hónapos kurzusokon, hogy a későbbiekben nagyobb lehetőségekkel vágjanak neki a munkaerőpiacnak. Az elméleti és a gyakorlati oktatás során elsősorban a szociális és a gyermekvédelmi területet célozták meg. A Türr István Képző és Kutató Intézet Ózdi Igazgatóságához tartozó településeken is sokan csatlakoztak a projekthez, a többségük pedig sikerrel vizsgázott.

Ipacs László, projektmenedzser kérdésünkre megjegyezte: néhány fővel túlszárnyalták a korábban ezerre tervezett létszámot, akik közül már nagyságrendileg nyolcszázan sikeres vizsgát tettek. A képzés előtt jósolt huszonöt százalékos lemorzsolódási arány pedig tíz százalék körül mozog.

Szeretet és tudást kapott

A résztvevők a program ideje alatt megélhetési támogatást kaptak, az elméleti ismeretek elsajátítása után pedig a gyakorlati feladatokat különféle szociális intézményekben végezték el.
– Nem gondoltam, hogy 58 évesen egy teljesen új irányt vesz az életem – árulta el az érzéseit az ózdi Potyka Lászlóné. – A gyár megszűnése után az erdőn dolgoztam, naphosszat kapáltam. Ugyanakkor mindig is szerettem az emberek között lenni, ezért nagyon örültem ennek a lehetőségnek. A tanáraimtól és az osztálytársaimtól nagyon sok szeretetet kaptam, már ezért megérte csatlakozni hozzájuk. A gyakorlat alatt pedig az ápolók és az idős emberek is példaértékűen álltak hozzánk, szakmailag is rengeteget fejlődtem. Remélem, hogy ezzel a papírral a kezemben még lesz esélyem a idősellátásban dolgozni.

A programmal kapcsolatban az eseményen Andó Pál, a TKKI Ózdi Igazgatóságának a vezetője megjegyezte: nagyon fontos szempont, hogy ezeknek az asszonyoknak esélyük legyen az elhelyezkedésre. Eddig nem volt, hiszen szakirányú képzettség nélkül töltötték a mindennapjaikat. Mostantól viszont megnyílt az út előttük, hiszen dajkákra, gyermek – és ifjúsági felügyelőkre, valamint szociális gondozókra is nagy szükség van hazánkban.
ÉM-ME.
SZUPERINFO.HU