Észre sem vesszük, csak ha már késő

Akt.:
Illusztráció - A csúszós úton könnyen bekövetkezhet a baj
Illusztráció - A csúszós úton könnyen bekövetkezhet a baj
Miskolc – A hártyavékony jégréteg alig észrevehető, éppen ezért okozhat nagy bajt az autósoknak.

Az utóbbi napokban – ahogy mondani szokták – átmeneti időjárás tapasztalható: ez már nem a tél, de még nem is igazán a tavasz. Ennek több szempontból is megvannak a maga veszélyei az utakon.

Nem csak a köd

Ilyen a köd, amelyre már a múltkor felhívtuk az autósok figyelmét, látva az időjárás-előrejelzést. Van azonban más is, amire nem árt figyelni, bár szinte láthatatlan veszélyről van szó.

Nemcsak a havas vagy a jégréteggel borított úttesten csúszhatunk meg autónkkal, hanem az úgynevezett „fekete jég” jelenség is nagyon balesetveszélyes.

Ez a jéghártya természetesen nem fekete színű, hanem egy átlátszó, hártyavékony jégréteg az aszfalton. Mivel nagyon vékony, ezért vezetés közben szinte alig észrevehető.

A jéghártya a nedves, fagypont alá hűlt útfelületen alakul ki. A lehulló csapadékból, az előző napi olvadásból visszamaradt és visszafagyott olvadékból, a lecsapódó reggeli ködből is kialakulhat, de elegendő hozzá a járművek kipufogógázának kondenzvíz-tartalmából képződő pára is.

Ilyen „fekete jég” található a napokban minden reggel, délelőtt megyénk útjain, amíg nem emelkedik jelentősen pluszba a hőmérséklet, tehát nem árt nagyon odafigyelni mindenkinek, aki útra kel, mert könnyen bajba kerülhetünk.

Akárcsak télen

A rendőrség ajánlása alapján, amikor ezzel a jelenséggel találkozunk, a balesetveszély elkerülése érdekében fokozatosan csökkentsük a jármű haladási sebességét, lehetőleg kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat és a vészfékezést. Vagyis olyan körültekintéssel vezessünk, mintha havas, jeges úton, azaz télies útviszonyok mellett autóznánk éppen, ugyanis ugyanolyan könnyen csúszhatunk meg.

ÉM-HI


Fő a jól láthatóság
Miskolc - A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes. A következő napokban az országban többfelé képződhet sűrű köd, ezért mind a gyalogosan, mind a járművel közlekedők figyelmét felhívja a rendőrség a körültekintőbb közlekedésre. Hiszen a ködös időben való tájékozódá....
SZUPERINFO.HU