Ételliften jön az igazi színház

Akt.:
Formanek Csaba és Ilyés Lénárd az Ételliftben
Formanek Csaba és Ilyés Lénárd az Ételliftben
Újabb, várhatóan nagyszerű előadás várja a színházszerető közönséget a Földszint 2. lakásszínházban január 18-án, Étellift címmel, Ilyés Lénárd és Formanek Csaba előadásában.

A darab a Nobel-díjas Harold Pinter színdarabja nyomán született. Két figura egy szobában. Várják, hogy elkezdhessék a melót. Különös üzenetek érkeznek, s a légkör egyre fojtogatóbb… Pinter darabjában a külső események végzetesen összekeverednek a személyiség útvesztőiben.

Hétköznapi haláltánc a bohóctréfák nyelvén.

Ki is a színházcsinálás legendás alakja, Harold Pinter?

©

Harold Pinter (London, 1930 – 2008) angol drámaíró, költő, forgatókönyvíró, színész, rendező, polgárjogi aktivista. Pályája kezdetén Harold Pinta álnéven írt, és mint színész, David Baron néven szerepelt. A második világháborút követő drámaíró nemzedék egyik nemzetközileg is legismertebb képviselője. Jelentősebb művei: „A gondnok”, „Az étellift”, „Árulás” és a „Holdfény”. Pinter jelentősebb művei gyakran egyetlen erőteljes vizuális képből indulnak ki; mint például egy egyágyas szoba, amelynek bérlőit ismeretlen erők vagy emberek fenyegetik, és amely fenyegetés pontos okait sem a szereplők, sem a nézők nem tudják kideríteni. A szereplők tetteit a túlélésért vívott harcuk határozza meg. A nyelvet nem csak mint a gondolatok kifejezésének eszközét használják, de fegyverként is. A szavak mögött félelem rejtőzik, a csendjük a félelem, a harag és az uralom csöndje, félelem a meghittségtől, a valóságos érzelmek és gondolatok feltárásától…

Mit várhatunk a két színésztől?

Tóth Emese szerint Formanek és Illyés tekintete lehengerlő, kiszámíthatatlan, van, hogy percekig csak néznek egymásra, azt is úgy csinálják, hogy úgy éreztem, felőlem aztán felrobbanhat egy bomba, összedőlhet egy ház, kiönthet újra a Tisza, ezt látni kell. Gus és Ben ugyan ellentétei egymásnak, mégsem oltja ki egyik a másikat, egyedül egyikük sem működne, Gus-nak szüksége van Ben brutalitására, Bennek meg Gus sajátos eszmefuttatásaira. Ami pedig a legfontosabb: mindkettejüknek szüksége van az ételliftre, és arra, akihez az étellift megy. Érdemes tehát. Szükség van egy ilyen behatárolhatatlanságra, mert akkor a korlátok sem szorítanak majd, és szükség van ilyen őrült, furcsa gondolkodású, mégis egyszerű emberekre, amilyenek Pinter karakterei. Ha másért nem, akkor legalább az olyan mondatok dekódolásáért, mint „Láttál te már engem lézengeni? Soha nem lézengek”; vagy „Valaminek fent is kell lennie, nem igaz, hogy mindent csak lentről kérnek!”

Pénteken pedig mindenki számára kiderül, ezek a mondatok mit is jelentenek ma, itt, a téli Egerben, a Földszint 2. lakásmelegében..
SZUPERINFO.HU