Európában is egyedülálló az Agria Mozi új vetítőgépe

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Eger önkormányzata támogatta az Agria Mozi új vetítőgépének megvásárlását, amelyet 2013. március 12-én adtak át jelképesen a mozi nagytermében. A Sony 4 K vetítő Magyarországon az első hasonló márkájú gép, emellett Európában is egyedülálló, hiszen az egri mozin kívül csupán két helyen alkalmazzák.

A világpremierrel egy időben helyezte üzembe Eger városa az Agria Mozi új, SONY 4 K márkájú vetítőgépét, amelynek megvásárlását az önkormányzat 5 millió, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig 8 és fél millió forinttal támogatta.

„Nem az a cél, hogy rezervátumként működtessük a mozikat, hanem hogy a kortárs kultúrát befogadni és érteni képes nemzedéket neveljük” – mondta el L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke, aki hangsúlyozta ebben az évben már nyolc vidéki mozi kapott új vetítőgépet a 100 milliós pályázati támogatásból. L. Simon László kiemelte, a pályázatot a következő évben is meg kell hirdetni, nemcsak az art mozik, hanem a kereskedelmi mozik támogatására is lehetőséget biztosítva. „Fontos tanulsága az egri példának, hogy egy multiplex moziban is helyet kaphatnak művészfilmek. Ha a hasonló kereskedelmi mozik kapnak új vetítőgépet, még több emberhez juthatnak el a kommersz filmek mellett a valódi értéket hordozó művészi alkotások” – fejtette ki a bizottság elnöke.

Az ünnepélyes díszelőadás megnyitóján Kelemen Tamás, a Sony regionális sales és marketingmenedzsere emlékplakettet ajándékozott az Agria Film Kft-nek, mivel az egri Agria Mozi az országban elsőként Európában pedig harmadikként kapott SONY 4 K márkájú gépet, amely a moziban eddig sugárzott minőség kétszeresét biztosítja.

A mozi az önkormányzattal való együttműködés eredményeként emellett heti egy alkalommal, keddenként ifjúsági előadást sugároz majd, amelyet a diákok ötven százalékos kedvezménnyel tekinthetnek meg. Havonta így 500-700 fiatal jut alacsonyabb áron szélesvásznú filmélményhez. Az egri mozi sikere a tavasszal tovább folytatódik: az önkormányzat támogatásával ugyanis másfél hónapon belül újabb digitális vetítőgépet helyeznek üzembe.

MI AZ AZ „IFI MOZI”?

Az egri Közgyűlés két évvel ezelőtt fogadta el a város Középtávú Gyermek és Ifjúsági Koncepcióját. Ebben a dokumentumban leszögeztük, hogy a filmművészeti alkotások és színházi darabok ismerete az általános műveltség része. A koncepció megalkotásakor – mind a célok megfogalmazásában, mind a gyakorlati feladatok vállalásában – reális, a város teljesítőképességével összeegyeztethető gondolatokat fogalmaztank meg. Ilyen terv volt az is, hogy az egri fiatalok az önkormányzat támogatásával tekinthessék meg a filmes alkotásokat.

Az IFI Mozi egy programsorozat, amely keddenként egy-egy előadás erejéig 50 százalékos kedvezményt biztosít a Cinema Agria Mozi előadásaira. Az IFI Mozi jegyár tehát előadásonként 595 Ft/fő, s ezt – 29 éves korral bezárólag – minden egri lakos, vagy Egerben tanulmányait folytató fiatal igénybe veheti. Ez évben Eger Önkormányzata erre a célra 1,5 millió Ft-ot biztosít költségvetésében, elkülönített címszámon.

A kedvezményes tikettet az érdeklődők a mozi honlapján (www.egermozi.hu) történő előzetes regisztráció és helyfoglalás után vehetik igénybe, majd jogosultságukat lakcímkártya, vagy diákigazolvány felmutatásával igazolhatják. A keddi IFI Mozi – vetítésekre a megelőző hét csütörtökétől vasárnap délutánig lehet regisztrálni, egy fiatal maximálisan két helyet foglalhat.

Az első IFI Mozi előadás március 19-én lesz..
SZUPERINFO.HU