Fekete rizs, a kevesek által ismert szupertáplálék

Fekete rizs, a kevesek által ismert szupertáplálék
A rizs sokunk kedvelt tápláléka, és hazánkban legalább heti rendszerességgel az asztalra kerül.

Sokféle formában készíthetjük a székely-és töltött káposztától kezdve a rizibizin keresztül egészen a sushi-ig. A hagyományos rizs mellett ma már nálunk is számos olyan rizsfajta elérhető, melyek különleges kulináris élményt jelentenek, és persze egészséges tápanyagokat a szervezet számára. A rizsfélék családjába tartozik a fekete rizs is, mely nevéhez hűen fekete színnel rendelkezik. Bioboltokban gond nélkül beszerezhetjük, s bár ára borsosabb a klasszikus rizsénél, de értékes tápanyagai miatt megéri beiktatni fogyasztását az étrendbe. A Hillvital.hu információi szerint Kínában évszázadokkal ezelőtt tiltott rizsként is ismert volt, ugyanis csak nemesek fogyaszthatták azt.

Fekete rizs az egészség védelmében

A fekete rizs fogyasztása kifejezetten javasolt azok számára, akik tudatosan ügyelnek egészségükre, és a mindennapokban elfogyasztott ételekkel is szeretnének jó közérzetük érdekében tenni. A rostokban gazdag alapanyag növényi anyagainak köszönhetően a daganatos betegségek és a szívbetegségek ellen is remek választás. Sötét színét a benne megtalálható antioxidáns hatású anyagnak köszönheti, amely jótékony hatással van az artériákra.

Kevesen tudják, hogy a DNS károsodások daganatos betegségekhez vezethetnek, és ezért fontos az ilyen károsodások kialakulásának megelőzése. E téren a fekete rizs élen jár, ráadásul még az áfonyánál is több rostot és E-vitamint tartalmaz. Az alapanyagról tehát egyértelműen elmondható, hogy a szupertáplálékok sorát erősíti.

Fekete rizs, a variálható superfood

A szuperélelmiszerek napjainkban minden korábbinál többet emlegetettek, ami nem véletlen, hiszen segítségükkel helyreállítható sok esetben az egészség. A fekete rizs méltán növeli a szuperélelmiszerek sorát. A sötét színéért felelős antioxidáns a céklában és a vöröskáposztában is megtalálható, melyekről pontosan tudjuk, mennyire jó hatással vannak az emberi szervezetre. Mivel a fekete rizs szénhidrátban szegény, ezért kifejezetten ajánlott a fogyni vágyók számára, magas rosttartalma pedig eltelít, támogatja bélműködést. Főzési ideje ugyan meghaladja a hagyományos rizsnél megszokottat, de cserébe minden ízében tápláló, egészséges ételt fogyaszthatunk. Nagyszerűsége éppen egyszerűségében rejlik, hiszen bátran társítható húsfélékkel, növényi eredetű alapanyagokkal, így húsimádók és vegánok étrendjébe is kiválóan beilleszthető. Főzés után lilás színt vesz fel, ezért szó szerint is látványos színfoltja lehet a tányérnak.

Nyiss az újdonságok irányába!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egészséges életmód jegyében napjainkban egyre többen választják a reformélelmiszereket. Ma már hazánkban is többféle lehetőségünk van arra, hogy a fekete rizshez hasonló alapanyagokat megfizethető áron beszerezzük. A nagyobb üzletekben és a bioboltokban biztosan találhatunk fekete rizst a kínálatban. Akár az ünnepi menü népszerű finomságává is válhat, ráadásul segítségével valóban látványos fogás kerülhet az asztalra.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséges táplálkozás nagymértékben befolyásolja azt, hogy mennyire erős immunrendszerünk, miként tudunk megfelelni a mindennapokban felénk támasztott elvárásoknak és jól érezzük-e magunkat a bőrünkben. A fekete rizs, és a hozzá hasonló szuperélelmiszerek ellátják a szervezetet a szükséges mikrotápanyagokkal, és egyúttal kulináris élvezetet is jelentenek. Megéri nyitottan gondolkodni és étkezés terén újszerű alapanyagokat is beengedni életünkbe.

– PR cikk –

Címkék:


.
SZUPERINFO.HU