Félelmek, szorongások és traumák a filmvásznon

Félelmek, szorongások és traumák a filmvásznon
A húszas évek mozifilmjeiben jelent meg először a képzőművészet és a politika. Mészáros Tibor, a szegedi Ságvári Endre Gimnázium történelem tanára rendhagyó médiaismereti órán mutatja be a német expresszionizmus és a weimari köztársaság kapcsolatát a filmtörténetben Robert Wiene Dr. Caligari című horrorjától Fritz Lang utópisztikus Metropolisáig március 14-én, 17 órakor az Emlékpontban.

Az 1920-as évek eleje a mozi első olyan korszaka, amikor az irodalmi hatások mellett a képzőművészet és a politika is dominánssá válik a celluloid szalagokon. Az expresszionizmus más művészeti ágakban korábban jelentkezik, a festészetben, az irodalomban és a színházban már a századfordulót követően. A szó jelentése az érzelmek kivetülése, a belső világ érzékeltetése és felerősítése a külső világ megjelenítésében. A mozivásznon csak az első világháború után jelent meg; a modern világ okozta félelmek, szorongások, elfojtások kifejezésre juttatásának németországi kialakulásához hozzájárult a világháború traumája, a háborús vereség miatti depresszió, infláció és létbizonytalanság is.

 

Robert Wiene 1920-ban készült Dr. Caligari című horrorfilmje a német expresszionista filmstílus legnagyobb hatású, legtöbbet idézett alkotása. Caligari, az őrült hipnotizőr és médiumának kapcsolata a hatalomra törő, gonosz zsarnok és a kiszolgáltatott kisember viszonyát testesíti meg. A film egyediség az adja, hogy kizárólag festett díszleteket alkalmaztak, amelyeket három expresszionista festő, a Sturm csoport tagjai készítettek. A korszak másik klasszikus alkotása, Fritz Lang 1927-es Metropolisa a maga korában megbukott, a film azonban páratlanul nagy hatást gyakorolt és gyakorol a mai napig a sci-fi műfajára.

 .
SZUPERINFO.HU