Felvételi Bogláron

Felvételi Bogláron
A balatonboglári Urányi szabadidőközpontban válogatták a leendő kézilabda-akadémistákat. Forgószínpadszerűen látogatják a tizennégy éves akadémista-jelöltek a tesztállomásokat.

  Majdnem teljesen hanyatt kell feküdni és ebből a pozícióból minél messzebb hajítani a lasztit – ez a láberő használatát kiiktató feladat a lövőkészségről, a vállerőről árulkodik. Odébb három pár fotócella, ott a rajt- és futógyorsaságukat mérik a fiúknak, Szabó Tamás professzor műszerei pedig a tiszta láberőt. A pszichológiai teszten elsősorban a jelentkezők élsport-motivációjára kíváncsiak, az antropometriai mérések pedig egyebek között arra szolgálnak, hogy egy-három centi pontossággal belőjék a várható testmagasságukat.
– A személyiségfejlesztés nagyon fontos lesz a sport mellett – magyarázza Mocsai Lajos. – Ezért aztán a középiskolás korcsoport szeptembertől a helyi Mathiász középiskola közreműködésével informatikát és két idegen nyelvet is tanulhat a szakirányon kívül. A juniorok pedig a két nyelven és az informatikán kívül heti 14-16 órában egyetemi, főiskolai felkészítésen vehetnek részt, például sportmenedzser szakirányban, távoktatás keretein belül. Akad teendőnk bőven addig is, a leendő kollégium, a volt MÁV-üdülő például három éve nem nyitott ki. A hazai kézilabdázás, az utánpótlás- és edzőképzés első számú bázisa alakulhat ki Bogláron, az se mindegy, hogy egy tucatnál több munkahelyet teremtve.
Lesz majd még pótfelvételi is, tudjuk meg az akadémia főigazgatójától, majd Mocsai a miheztartás végett leszögezi: – Ez nem az a hely lesz, ahol az sportolhat, akinek kedve támad, hanem kifejezetten tehetséggondozó intézet..
SZUPERINFO.HU