Főhajtás a Krisztus arcú ember előtt egy jó garázsban

By Ebner Béla
Akt.:
Főhajtás a Krisztus arcú ember előtt egy jó garázsban
A modern magyar irodalom legjelentősebb alkotóinak pályája e lap hasábjain teljesedett ki – hangsúlyozta Kelevéz Ágnes irodalomtörténész a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa A Nyugat Adytól Babitsig – Emlékezés egy legendás folyóiratra című vándorkiállítás egri megnyitóján, melyet a Sancta Maria Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Zeneiskolában tartottak kedden délelőtt.

 

©

Az irodalomtörténész, a kiállítás egyik kurátora hozzátette, hogy a tárlat viselhetné akár az Adytól Weöresig címet is, s akkor a legendás folyóirat első nemzedékétől a negyedikig képviseltetnék magukat a lap szerzői, de ők mégis az a lapalapító és derékhadra koncentráltak. A Nyugat ugyanis Babits halálával szűnt meg véglegesen. Mint elmondta maga a cím, mely Osvát Ernő leleménye volt, arra utal, hogy a szerkesztők és írók célja az európai orientáció megteremtése volt. Az alig több, mint harminc évet megélt lap mindig az esztétikát az ideológia fölé helyező gondolatiság mentén működött, s bár példányszáma nem volt nagy – hisz volt amikor csak 3–600 példány látott napvilágot, s a legjobb időkben is legfeljebb kettőezret nyomtak belőle – hatása mégis máig meghatározó a honi irodalomban. Móriczot idézve Kelevéz Ágnes hozzátette: Jó garázs volt az a régi Nyugat: csak jó kocsikat vettek fel, s azok futhattak, amerre akartak.

S hogy merre is futottak azok a jó kocsik, arra a választ megnyitó szavaiban Lisztóczky László irodalomtörténész professzor adta meg, egyben megokolva, miért épp ez az intézmény – népszerű nevén az Angolkisasszonyok – adnak otthont a tárlatnak. Mint elmondta, s irodalmi példákkal is alátámasztotta, a nyugatosok bár a modern európai irodalomhoz emelték a magyart, de eközben sohasem feledték el, hogy a literatúra célja, hogy megtanítsa csodálni az embert. Azt az embert, aki Krisztus arcát viseli. Az ember ugyanis nem eszköz, hanem cél. Ma, amikor az emberi méltóság került végveszélybe, fontos igazán figyelmeznünk a Nyugat szellemiségére, főt hajtva a Krisztus arcú ember előtt – vélte Lisztóczky László.

A professzor úr kamaszkori emlékét is megosztotta az egybegyűltekkel. Lázadó ifjúkánt imakönyv helyett a nyugatosok egy-egy kötetét szorongatva indult vasárnaponként a templomba. Utóbb rá kellett azonban jönnie, hogy ez nem volt igazi lázadás, hisz a magyar irodalom ezen nagyságai valódi utódok Isten örökén.

 

©

Sós István, Eger alpolgármestere köszöntőjében szintén személyes hangot ütött meg, amikor örömét fejezte ki, hogy az Angolkisasszonyok látják vendégül a kiállítást, hisz három unokája is ide jár. Az is büszkeséggel tölti el az alpolgármestert, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) immár másodjára mutatja ki Eger iránti vonzalmát, ugyanis nemrégiben nyitotta meg kapuit az egri vár gótikus palotájának két termében a Gárdonyi kiállítás, melyet csak úgy, mint ezt a mostanit a PIM szakemberei hoztak létre. Sós István kifejtette, a Nyugatot 1908 és 41 között olyan írók fémjelezték, akik az európai literatúra színvonalára emelték a magyar irodalmat.

©

A felemelő ünnepséget – melyen jelen volt Knáb Judit, a Congregatio Jesu rend tartomány-főnöknője is – az iskola diákjainak remek, a Nyugat szelleméhez méltó, zenés produkciói színesítették, s Kosztolányi és Ady versekkel, azok megzenésített változataival, a költők gondolataival Kelemen Csaba színművész kedveskedett az egybegyűlteknek.

A kiállítás maga pedig a legmodernebb múzeológiai irányokhoz híven, interaktív megoldások segítségével vezet végig a nyugat szerzői, szerkesztői által képviselt szellemiség ágain-bogain az 1908. január 1-jén megjelent első számtól kezdve az utolsó, 1941. augusztus 1-jén napvilágot látott utolsóig, Adytól Babitsig.

A Nyugat Adytól Babitsig – Emlékezés egy legendás folyóiratra című kiállítás ingyenesen, csoportosan látogatható a a Sancta Maria Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Zeneiskolában előzetes bejelentkezés alapján a Kossuth Lajos utca 8 szám alatt. Érdeklődni és bejelentkezni a 36/312-190-es telefonon lehet. Részletek az iskola honlapján: itt.

 

Tekintse meg képgalériánkat!.
SZUPERINFO.HU