Frissítve:

Főhajtás a Krisztus arcú ember előtt egy jó garázsban

Főhajtás a Krisztus arcú ember előtt egy jó garázsban
írta Ebner Béla - A modern magyar irodalom legjelentősebb alkotóinak pályája e lap hasábjain teljesedett ki – hangsúlyozta Kelevéz Ágnes irodalomtörténész a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa A Nyugat Adytól Babitsig – Emlékezés egy legendás folyóiratra című vándorkiállítás egri megnyitóján, melyet a Sancta Maria Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Zeneiskolában tartottak kedden délelőtt.

hiba beküldése

 

©

Az irodalomtörténész, a kiállítás egyik kurátora hozzátette, hogy a tárlat viselhetné akár az Adytól Weöresig címet is, s akkor a legendás folyóirat első nemzedékétől a negyedikig képviseltetnék magukat a lap szerzői, de ők mégis az a lapalapító és derékhadra koncentráltak. A Nyugat ugyanis Babits halálával szűnt meg véglegesen. Mint elmondta maga a cím, mely Osvát Ernő leleménye volt, arra utal, hogy a szerkesztők és írók célja az európai orientáció megteremtése volt. Az alig több, mint harminc évet megélt lap mindig az esztétikát az ideológia fölé helyező gondolatiság mentén működött, s bár példányszáma nem volt nagy – hisz volt amikor csak 3–600 példány látott napvilágot, s a legjobb időkben is legfeljebb kettőezret nyomtak belőle – hatása mégis máig meghatározó a honi irodalomban. Móriczot idézve Kelevéz Ágnes hozzátette: Jó garázs volt az a régi Nyugat: csak jó kocsikat vettek fel, s azok futhattak, amerre akartak.

S hogy merre is futottak azok a jó kocsik, arra a választ megnyitó szavaiban Lisztóczky László irodalomtörténész professzor adta meg, egyben megokolva, miért épp ez az intézmény – népszerű nevén az Angolkisasszonyok – adnak otthont a tárlatnak. Mint elmondta, s irodalmi példákkal is alátámasztotta, a nyugatosok bár a modern európai irodalomhoz emelték a magyart, de eközben sohasem feledték el, hogy a literatúra célja, hogy megtanítsa csodálni az embert. Azt az embert, aki Krisztus arcát viseli. Az ember ugyanis nem eszköz, hanem cél. Ma, amikor az emberi méltóság került végveszélybe, fontos igazán figyelmeznünk a Nyugat szellemiségére, főt hajtva a Krisztus arcú ember előtt – vélte Lisztóczky László.

A professzor úr kamaszkori emlékét is megosztotta az egybegyűltekkel. Lázadó ifjúkánt imakönyv helyett a nyugatosok egy-egy kötetét szorongatva indult vasárnaponként a templomba. Utóbb rá kellett azonban jönnie, hogy ez nem volt igazi lázadás, hisz a magyar irodalom ezen nagyságai valódi utódok Isten örökén.

 

©

Sós István, Eger alpolgármestere köszöntőjében szintén személyes hangot ütött meg, amikor örömét fejezte ki, hogy az Angolkisasszonyok látják vendégül a kiállítást, hisz három unokája is ide jár. Az is büszkeséggel tölti el az alpolgármestert, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) immár másodjára mutatja ki Eger iránti vonzalmát, ugyanis nemrégiben nyitotta meg kapuit az egri vár gótikus palotájának két termében a Gárdonyi kiállítás, melyet csak úgy, mint ezt a mostanit a PIM szakemberei hoztak létre. Sós István kifejtette, a Nyugatot 1908 és 41 között olyan írók fémjelezték, akik az európai literatúra színvonalára emelték a magyar irodalmat.

©

A felemelő ünnepséget – melyen jelen volt Knáb Judit, a Congregatio Jesu rend tartomány-főnöknője is – az iskola diákjainak remek, a Nyugat szelleméhez méltó, zenés produkciói színesítették, s Kosztolányi és Ady versekkel, azok megzenésített változataival, a költők gondolataival Kelemen Csaba színművész kedveskedett az egybegyűlteknek.

A kiállítás maga pedig a legmodernebb múzeológiai irányokhoz híven, interaktív megoldások segítségével vezet végig a nyugat szerzői, szerkesztői által képviselt szellemiség ágain-bogain az 1908. január 1-jén megjelent első számtól kezdve az utolsó, 1941. augusztus 1-jén napvilágot látott utolsóig, Adytól Babitsig.

A Nyugat Adytól Babitsig – Emlékezés egy legendás folyóiratra című kiállítás ingyenesen, csoportosan látogatható a a Sancta Maria Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Zeneiskolában előzetes bejelentkezés alapján a Kossuth Lajos utca 8 szám alatt. Érdeklődni és bejelentkezni a 36/312-190-es telefonon lehet. Részletek az iskola honlapján: itt.

 

Tekintse meg képgalériánkat!További hírek a Eger kategóriából
Hétvégi országos sportműsor
Budapest - A fontosabb hétvégi hazai sportesemények. tovább »
Új helyre költözött az egri okmányiroda – kormányablak nyílt Egerben
2015. október 9-én bezárt az egri Szvorényi utcai okmányiroda. Funkcióját teljes egészében a Barkóczy u. 7. [...] tovább »
Földhöz juthatnak a gazdák – megkezdődött az árverési hirdetményi időszak
A Magyar Állam, mint tulajdonos nevében és képviseletében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a [...] tovább »
Csütörtökön kezdődik a Korunk zenéje fesztivál
Budapest, 2015. szeptember 30., szerda (MTI) - Csütörtökön kezdődik a Korunk zenéje fesztivál, amely az idén a [...] tovább »
Élményalapú programozó iskola nyílik gyerekek számára
A gyerekeknek természetes, hogy számítógépet, tabletet, okostelefont használnak. Itt a lehetőség, hogy olyan [...] tovább »
Töltse le a 2015-ös falinaptárat!
Az egri Szuperinfó falinaptárával nem marad le a fontos eseményekről! tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
DEAC: Ibrahima Sidibe beköszönt
Debrecen - A Loki volt csatára a hétvégén három gólt szerzett, ezzel verték meg az MTK II-t, fordulatos mérkőzésen. tovább »
Magyar Kupa-döntő – Az Újpest jubileumi, a Puskás Akadémia történelmi diadalra készül
Budapest - Az Újpest FC a jubileumi 10., míg a Puskás Akadémia FC a történelmi első diadalára készül a [...] tovább »
A végső energiákat mozgósítják
Debrecen - Ha már hazai pályán nem jött össze, az idénytől győzelemmel köszönnének el Varsányi Nóráék. tovább »
Torna vk – Hat magyar indul Eszéken
Budapest - Hat magyar tornász indul a csütörtökön kezdődő eszéki versenyen, a világkupasorozat idei első [...] tovább »
Két új sportág a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón
Budapest - Újdonságként a vitorlázás és a hőlégballonozás is képviselteti magát a XXII. Budapesti Nagy [...] tovább »
Nürnbergi tenisztorna – Stollár párosban búcsúzott
Budapest, Nürnberg - Párosban már a nyitófordulóban búcsúzott Stollár Fanny a 250 ezer dollár (67 millió [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása