Folyamatban a kéményseprő-ipari szolgáltatók ellenőrzése

Folyamatban a kéményseprő-ipari szolgáltatók ellenőrzése
– Az elmúlt időszakban a Szegeden és Szentesen kéményseprő-ipari szolgáltatást nyújtó két cég ellenőrzésére került sor – tájékoztatott Rókus Imre tű. őrnagy, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője, aki az ellenőrzés folyamatát is részletezte. A szolgáltatás felügyelete ez év januárjától tartozik a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok hatáskörébe.


Mint az osztályvezető elmondta, vizsgálják azt, hogy a szolgáltató rendelkezik-e a megfelelő eszközökkel, mérőműszerekkel a szolgáltatáshoz, és munkatársai rendelkeznek-e a jogszabályokban rögzített végzettségekkel. Az év során eddig szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy mind az eszközök, mind az alkalmazottak felkészültsége megfelelő, a vizsgálaton átesett mindkét cég rendelkezik kéményseprő mesteri végzettségű szakemberrel is.

A kéményseprők az ingatlanok ellenőrzése során megvizsgálják azt is, hogy a nem megfelelő fűtőanyag, vagy a rossz tüzelési technika miatt kialakult-e az a vastag, kátrányos réteg a kürtőkben, amely begyulladva a kéménytűz veszélyes jelenségét produkálja, és ugyanez a kátrányréteg az, amely a kémény vakolatával, téglájával érintkezve azokat morzsalékossá teszi, amely a akár a kémény bedőlését is okozhatja.

– Probléma akkor is adódhat, ha mind a kémény, mind a tüzelőberendezések rendben működnek – hívta fel a figyelmet Rókus Imre tű. őrnagy. Az energiatakarékosságot szem előtt tartva sokan cserélték ki nyílászáróikat, azonban a jobb szigetelés miatt a lakásba kevesebb friss levegő jut, és ha a nyílt égésterű berendezések – kályhák, kazánok, konvektorok és kandallók – elhasználják a lakás levegőjét, a tökéletlen égés miatt szénmonoxid kerülhet a lakóterekbe, amely mérgezést, vagy akár halálesetet is okozhat.

A szénmonoxid felszaporodásához vezethet az is – és erre az ellenőrzések során a kéményseprők felhívják a lakók figyelmét –, ha egy légtérben egy kazán és egy páraelszívó egy időben működik. A hatósági osztályvezető kifejtette: az elszívó – különösen, ha nagyobb teljesítményű – képes arra, hogy a kazán kürtőjében megfordítsa az égéstermék útját, azaz visszaszívja a lakótérbe a széndioxidot, esetleg szénmonoxidot tartalmazó levegőt, ezzel veszélybe sodorva az ott élőket.

A kéményseprő cégek az eddig elvégzett hatósági ellenőrzések során egybehangzóan állították: a legtöbb gondot a lakásokba való bejutás okozza számukra. Pedig igyekeznek rugalmasan eljárni: ha az ellenőrzéskor nem találnak otthon lakót, abban az esetben értesítést hagynak a cég telefonos elérhetőségével, amelyen lehetőség van az újabb ellenőrzés időpontjának egyeztetésére is.

A hatósági osztályvezető felhívta a figyelmet: engedjük be a lakásba a kéményseprőket, hogy megvizsgálhassák a kéményeket, és az esetleges veszélyforrásokra is felhívhassák a figyelmet. Rókus Imre tű. őrnagy hozzátette: a hatósági osztály folytatja az ellenőrzések sorát, valamennyi, a megye területén székhellyel rendelkező, kéményseprő-ipari szolgáltatást nyújtó vállalkozást górcső alá kívánnak vonni.

– csongrad.katasztrofavedelem.hu –.
SZUPERINFO.HU