Gárdonyi neve a világmindenségben is ragyog

Akt.:
Gárdonyi neve a világmindenségben is ragyog
Gárdonyi Gézáról neveztek el egy,  a Virgo csillagképben járó, 20,5 magnitúdós kisbolygót, mely a keresztségben a (147421) Gárdonyi = 2003 GG nevet kapta.

December végén nyolc magyar felfedezésű kisbolygó elnevezését hagyta jóvá a Nemzetközi Csillagászati Unió. 1997-ben indult az a kisbolygó-megfigyelési program, melynek keretében több tudományos műhely vizsgálja az égboltot, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont szakemberei az intézmények hallgatóival együtt kutatják az eget. A Csillagászati Intézet Piszkéstetői Megfigyelő Állomása ennek fő bázisa. A megfigyeléstől az elnevezésig viszonylag hosszú idő telik el, hiszen pontosan meg kell határozni az égitest mozgását, precízen le kell írni pályáját. Ehhez több éven keresztül követni kell a kisbolygót. Elsőként ideiglenes jelölést kaphat az égitest, a felfedezés évéből és betűkombinációból.

(147421) Gárdonyi = 2003 GG

Sárneczky Krisztián fedezte fel 2003. április 1-je hajnalán Piszkés-tetőn. A Virgo csillagképben járó, 20,5 magnitúdós égitestet csak két napig sikerült követni, de szerencsére az Arizonában működő Spacewatch program keretében a hónap végén ismét megfigyelték. A halvány égitest így a 2005-ös újrafelfedezés után is magyar kisbolygó maradhatott. Később egy másik amerikai kisbolygókereső program, a NEAT internetes archívumából számos 2000-es és 2002-es pozíciót sikerült kimérni a kisbolygóról. A Naptól 2,9 CsE-re (435 millió km) keringő, azt 4,97 év alatt megkerülő kisbolygó 2007 elején kapta meg sorszámát. A 3-4 kmes kisbolygó Gárdonyi Géza után kapta nevét. Az író monogramja miatt esett a választás az ideglenes jelölésében GG betűket tartalmazó aszteroidára.

Gárdonyi Géza mellett „bolygót kapott” még Kabos Gyula és Márai Sándor is..
SZUPERINFO.HU