Gázpalackot is robbantanak

Gázpalackot is robbantanak
A Szegedi és a Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó felügyelőjével értékelte az elmúlt évet Ördög István tű. őrnagy, megyei tűzoltósági főfelügyelő a megyei igazgatóságon (a képen). A szakemberek a 2013-as év kiképzési feladatait is kijelölték.

A felügyelők az idei évre a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok kiképzési tervét is meghatározták, ennek központjában 2013-ban a füsttel telített, zárt térben, valamint a labirintus-jellegű épületekben, továbbá a veszélyes anyag jelenlétében történő tűzoltásra helyezik a hangsúlyt.

A tavasz folyamán rendezik meg azt a gyakorlat, melynek során a gázpalackok „viselkedését” mérik fel tűzben. A tűzoltás során az életmentést követő legfontosabb feladat felderíteni, hogy veszélyeztetett területen van-e gázpalack, amelynek palástja a hő hatására bekövetkező nyomásemelkedés eredményeképp – alig érzékelhető előjelek után – hatalmas erővel robban fel, amely veszélyeztetheti az oltásban részt vevők életét is.

A gyakorlat során különböző mértékben megtöltött gázpalackokat helyeznek majd tűzbe, és elemzik a lángok által kiváltott hatást. – A földgáz elterjedése óta a településeken már kevesebb helyen alkalmaznak PB gázt – mondta el Ördög István főfelügyelő, hozzátéve: a külterületi, tanyai tüzeknél viszont gyakori, hogy a tűzoltóknak gázpalackot kell a káresemény helyszínéről kimenekíteni.

– Szentesi Gyors –.
SZUPERINFO.HU