Góbi-túra lovas magyarokkal

A „Góbi-csapat”...
A „Góbi-csapat”...
A Góbi sivatag legdurvább részein jár a Magyarországról indult lovas csapat, de már túl vannak az út egyharmadán. A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007.  június 11-én indult és Dalandzagdadból vágott neki a Góbi-sivatagnak.

A csapat Dalandzagdadból vágott neki a Góbi-sivatagnak, kelet felől. Először a „Keselyűk Völgyét” hagyták el, ahol óriási sziklák között több méter vastag jégpáncéllal találkoztak. Eztán elérkeztek Bayanzag-ba, amit a világ egyik leggazdagabb dinoszaurusz-csont lelőhelyeként tartanak számon. Majd következett az expedíció legdurvább része az út Khongoriin Els, szinte „égig érő” homokdűnéi felé vezetett, amit ember és állat egyaránt nagyon nehezen viselt.


A össztáv egyharmadát már megtették az expedíció sajtóközleménye szerint. A tavalyi Északi-sarki paprikás csirke elkövetője Turóczi Gábor, és társa, Jarabek Bence is elindult a csapat után a Góbi-sivatagba – ők eddig az expedíció kommunikációs rendszerének kialakítását és sajtószóvivői feladatok ellátását intézték itthon.

Ételek a lótrágyával fűtött árvaganéj-tűzhelyen

Az expedíción több helyi specialitást is megkóstoltak már az utazók. Ilyenek a BOOZ, azaz darált birkahúsos tésztatáska, sült kecskehús BORCOG-gal – azaz egyszerű helyi különlegességgel, amit lisztből, vízből, sóból és cukorból készítenek, majd marhafaggyúban kisütnek.

Egy másik mongol specialitás a COJVAN volt, ami egy száraz egytálétel tésztából, krumpliból és friss juhhúsból. A csapat megalkotta az első magyar-mongol fúziós ételt is, ami egy helyi, szárított birkahúsból készült magyar gulyásleves volt MANZSINNAL (mongol karalábé-szerű gyökérrel) és Lucullus édes-nemes pirospaprikával. Egy helyi nomád család néhány róluk készített fotóért cserébe elkészített a csapatnak egy egész vacsorát, ami a helyi lótrágyával fűtött árvaganéj-tűzhely fölött készült.

Az expedícióról

A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007. – melyet tudományos expedícióvá minősített a Magyar Földrajzi Társaság – a Góbi-sivatag mongóliai szakaszán vonul keresztül, Dalanzadgad és Altáj települések között.

Az út első, mintegy 400 kilométeres része kősivatagokon, a Khongoriin Els homokdűnéin és az Ikh Bogd hegység sziklás szirtjein vonul át. Ezután a csapat a sós tavak vidékére jut el, amelyet az egykori nomád birodalmak szent hegységének, az Altájnak a füves lankái követnek.

A mintegy 1000 kilométeres utat lóháton tervezi megtenni az expedíció, amely július 12-én ér haza.

Az expedíció Magyar Nemzeti Múzeum Dzsingisz Kán kiállítása megbízásából különleges kulturális missziót hajt végre a magyar-mongol barátság jegyében, tanulmányozza a nagy, nomád lovásbirodalmak gasztronómiai különlegességeit és mindennapjait, emellett tudományos igényességű – orvosi, rádiós és mongolisztikai – kutatásokat hajt végre.

  • A csapat honlapja
  • Indul a magyar Góbi sivatag-expedíció
  • A Himalája alól jelentjük
  • Iszlamabadban vannak Csíkos Józsefék
  •      .
    SZUPERINFO.HU