Gőzhajó és zongorista egy egri lakásban

Akt.:
Gőzhajó és zongorista egy egri lakásban
Az új év új produkciókat is hoz a színház világába. Most az egri Földszint 2 lakásszínházba egy zongorista présel be egy egész gőzhajót. Január 19-én, szombaton délután öt órától ugyanis a Széchenyi utca 44 szám alá Ilyés Lénárd hozza el Alessandro Baricco Novecento című darabját.

A Novecento elbűvölő mese egy zongoristáról, aki egy óceánjáró hajón született és ott is halt meg. Soha nem lépett le a szárazföldre, egyetlen percre sem. Azon a hajón azonban ott volt az egész világ…
Ebből a monológból készült az Óceánjáró zongorista legendája című film, melyet az Oscar-díjas Giuseppe Tornatore rendezett, operatőre pedig Koltai Lajos volt.

Ilyés Lénárd így beszél az előadásról: Hat éve játszom. bemutattam már jó néhányszor Budapesten, még többször Szegeden. Elzarándokolt más nagyobb városokba, mint például Debrecenbe vagy Kecskemétre, de kisebb falvakba is, mint Algyőre vagy Mezőhegyesre. Határon túli előadásaink voltak már Németországban, Ulmban; Szlovákiában Nyitrán; Csehországban, Brnóban; nemrég hívták meg az előadást Svédországba, Malmöbe és Csehországba, Prágába. Népszerűségét bizonyítja, hogy túl vagyunk a hetvenkettedik előadáson.

 

Az eredeti mű: Alessandro Baricco: Novecento (1994)

A Virginian nevű gőzhajó a két világháború között járt Európa és Amerika között – fedélzetén milliomosokkal, emigránsokkal és egyszerű, hétköznapi emberekkel. A fennmaradt legenda szerint a hajón esténként egy különös tehetséggel, páratlan improvizációs képességgel megáldott zongorista szórakoztatta a közönséget. Semmihez sem fogható muzsikájával valósággal elbűvölte hallgatóságát. Azt is mondják, egész életét a hajón töltötte, ott született, és lábát soha nem tette szárazföldre. Hogy miért, senki sem tudja, életének talányos rejtélyét magával vitte – örökre.


Alessandro Baricco (Torino, 1958) népszerű olasz író, rendező, előadóművész. Regényeit a világ számos nyelvére lefordították. Jelenleg Rómában él feleségével és fiával. Filozófia és konzervatóriumi zongora tanulmányait követően zene kritikákat publikált az olasz La Repubblica és a La Stampa című napilapok számára, valamint kulturális televízió műsort is vezetett..
SZUPERINFO.HU