Gubik Petra: „Nekem mindenért keményen meg kell dolgoznom”

Akt.:
Gubik Petra: „Nekem mindenért keményen meg kell dolgoznom”
Január 19-én mutatta be a Budapesti Operettszínház a Dorian Gray című darabot, amelyben Gubik Petra alakítja az egyik főszerepet. A fiatal, tehetséges színésznőnek nem hullott ölébe a siker.

  • Január 19-én mutatta be a Budapesti Operettszínház a Dorian Gray című darabot, amelyben Gubik Petra alakítja az egyik főszerepet.

A fiatal, tehetséges színésznőnek nem hullott ölébe a siker. Hosszú évek kemény munkájával, a hivatása iránti odaadásával, alázatával érte el, hogy ma már a színházi világ jelentős résztvevőjeként tartják számon. Mind anyaszínházában, a Békéscsabai Jókai Színházban, mind a Budapesti Operettszínházban szebbnél szebb feladatok találják meg.

– Mitől izgalmas számodra a Nagymező utcai teátrumban most bemutatásra kerülő előadás?

– A regény eredetileg magának az írónak nevével, Oscar Wilde címmel valamint Dorian Gray képmása vagy arcképe címmel is megjelent. A történet hőse eladja a lelkét az örök ifjúságért cserébe. Készül róla egy portré, mely bravúros és misztikus megoldásként szolgál, hogy megmutassa, hogyan romlik meg a fiatal ifjú naiv, hófehér lelke. Ahogyan változik Dorian gondolkodása, úgy rothad a festmény. A fiú nem öregszik, de a portré igen. Ez nem egy szokványos történet. A darab különlegessége, hogy faltól falig zene. Musical, de olyan, mintha operát játszanánk, a minimálisnál is kevesebb prózával.Kihívás, mert mindent a zene működtet, egy adott mozdulatot, gondolatot vagy épp az érzelmek kiteljesedését is zenei motívumok jelenítik meg. Nagyon kell figyelni, hogy folyamatosan együtt legyél a zenével, össze kell forrnod vele, komoly koncentrációt követel. Várkonyi Mátyás olyan zenei világot álmodott meg ehhez a darabhoz, ami csodálatos és helyenként abszolút filmes, mintha egy moziban ülnél. Ami újdonság még, az a játéktér, eddig nem volt szerencsém a Kálmán Imre Teátrumban játszani.

– Hogyan mutatnád be a karakteredet? Milyen fő jellemvonásai vannak és hogyan készültél a próbafolyamat során a megformálására? Milyen saját személyiségjegyeidre tudtál közben építkezni?

– Sibyl Vane-t, egy fiatal színésznőt kell megformálnom a darabban. Aki beleszeret Dorianbe és érte mindent kész eldobni, akár az életét is. Sibyl egy átlagos fiatal lány, tiszta szívű és hisz az örök szerelemben. Dorian szemében ő a makulátlan és hibátlan tökéletesség. Azonban mikor kiderül, hogy ő is csak ember, és mint ahogyan az emberek általában hibáznak, így ő is, Dorian egyszerűen hátat fordít neki. A lány belerokkan ebbe. Van egy búcsú monológom, mielőtt távozom az első felvonás színéről, Ács János szövege annyira kifejező, precíz megfogalmazás, melyhez hasonlóval ritkán találkozik az ember. Arról szól, ami van. Nem beszél mellé, nem csépel el, mindent ért. Hálás vagyok ezekért a szavakért, teljes mértékben aktuálisak ma is. Mivel egy színésznőt alakítok, úgy érzem, volt miből merítenem.

– Fiatal korod ellenére számos szerepet tudhatsz már magad mögött, szabadúszóként nem csak a Budapesti Operettszínházban, hanem több teátrum színpadán is találkozhat veled a közönség. Bevált neked ez a működési forma?

– Szerencsés vagyok, amiért ilyen sokféle műfajban kipróbálhatom magam. Ez nagy lehetőség, hiszen sosem enged ellaposodni, elkényelmesedni, egyik szerep hozza a másikat. A játszóhelyekkel is ugyanez a helyzet, szerintem fontos a változatosság, ha nem is folyamatosan, bizonyos időközönként muszáj. Múltkor kicsit elgondolkodtam és rájöttem, milyen jó dolog, hogy ennyi mindenben megmutathatom magam, prózától a zenés színházig, mesétől a drámai hősökig. Most vagyok fiatal és ezekből, mindből rengeteget tanul az ember, ami nagy adomány. Nagyon szeretem, ha valahova úgy léphetek be, mintha haza érkeznék. A Békéscsabai Jókai Színház számomra mindig az anyaszínházam marad. Bár sosem szerződtem le, mégis társulati tagként kezeltek és otthon voltam, most így van ez a Budapesti Operettszínházban is. Ez egy jó kis csapat.

– Főként zenés produkciókban állsz színpadra vagy a prózai színjátszás is hangsúlyosan jelen van az életedben? Melyik felé húz jobban a szíved?

– Van, aki azt gondolja, ha az ember tud énekelni és zenés darabokban is játszik, akkor prózában nem tud igazán jó lenni. Én ezzel nem értek egyet. Egy színész igenis állja meg a helyét mindkét oldalon. A zenés színháznak és a prózainak egyaránt a szerelmese vagyok, talán azért, mert mindkettőre adódik lehetőségem. Jelenleg a zenésre nagyobb hangsúlyt fektetek, de ez nem lesz mindig így, ezért igyekszem szépen építeni a prózai oldalamat is. Ahogy bemutatjuk a Dorian Gray-t, elkezdünk egy kétszereplős kamara előadást próbálni a Békéscsabai Jókai Színházban, Dario Niccodemi – Hajnalban, délben, este című drámáját, melyet március 6-án láthat először a közönség.

– Korábban szerettél volna érvényesülni énekesnőként is, tehetségkutató műsorokban tetted próbára a képességeidet. Ez az álom él még vagy elbúcsúztál tőle?

– Érdekes kitekintés volt az az időszak, de így utólag nem bántam meg. Kipróbáltam, mert izgatta a fantáziámat, rájöttem mi az, amire nincs szükségem, és amiben nem érzem jól magam, legalábbis nem ilyen módon. Nem ez az én utam. Az a két hónap, amíg otthagytam a színházat ezért a show műsorért sok mindenre megtanított. Tudom, hogy nekem mindenért keményen meg kell dolgoznom és nem pottyan az ölembe csak úgy semmi. Megtanultam, minden megérkezik majd az életembe a maga idejében, nem kell mindjárt egyszerre akarni mindent. Nem vagyok énekesnő. Színész vagyok. De nagyon szeretek énekelni és hála az égnek a Jóistentől kaptam egy olyan adottságot, hogy talán még megy is a dolog. Nem tartom kizártnak, hogy egyszer majd lesznek saját dalaim, de azok olyanok lesznek, amilyen én vagyok, engem fognak tükrözni. Ott nem akarok szerepet játszani, arra ott van a színház.

– Milyen feladatok várnak még rád az évad hátralévő részében?

– A munkám most Békéscsabára szólít majd, de közben folyamatosan játszom a futó darabjaimat, az Átrium Film – Színházban, a Játékszínben, a Belvárosi Színházban és persze itt a Budapesti Operettszínházban.

Budai Klára

Portré: Pitrolffy Zoltán

cid_c9fde75b-7092-463_opt

Címkék: ,


.
SZUPERINFO.HU