Guinness alaprekordot állítottak fel a Dongók

Guinness alaprekordot állítottak fel a dongósok Makón. A benzinmotorral hajtott kerékpárok szerelmesei a Maros partján találkoztak, hogy ezzel a rendezvénnyel emlékezzenek meg arról, hogy 50 éve állították le a Dondók gyártását.

Dudával vagy csengővel, de mindenképpen célszerű a dongósnak jelezni, ha nyeregbe száll, mert 20-30 kilométeres sebességgel száguldozhat, de kuplung hiányában csak úgy tud megállni, ha leállítja a motort, ami nem a legegyszerűbb.

A 38 köbcentis Dongókat a székesfehérvári Vadásztöltény Gyár készítette a háború után, olasz liszensz alapján. 60 ezer darabot gyártottak, amíg 50 évvel ezelőtt végleg leállították a gyártást, mára alig 1500 maradt belőlük.

A háború után járműhiány volt, valószínűleg ezért próbálták ilyen egyszerű eszközzel megoldani a motorosítást. Ehhez hozzá tudtak jutni kisebb pénzű emberek is – mondta Horváth Ferenc gyűjtő a Független Hírügynökségnek.

A makói találkozón Guinness alaprekordot is felállítottak a résztvevők: 68 jármű gyűlt össze. Ezt kell legközelebb túlszárnyalniuk a Dongóknak.

Ilyen rekordot még senki sem próbált felállítani, ezért a miénk az alaprekord, és utána ezt a következő találkozókon lehet bővíteni – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bíró Ferenc, a találkozó szervezője.

A benzinmotoros kerékpárok használata a dongósok szerint gyakran nehézkes, néha bonyolult, de ők azt vallják, hogy ettől függetlenül ezek a járművek érdekes színfoltjai az utcáknak..
SZUPERINFO.HU