Gyarapodott a Présházmúzeum

Gyarapodott a Présházmúzeum
A Présházmúzeum tavaszi átadása óta az építmény berendezése, a tárgyak gyűjtése tovább folytatódott.

A tárgyak ez évi gyűjtése során kellemes meglepetés volt, hogy több, Tamásiból elszármazott egykori szőlőtulajdonos ajánlott fel családi örökségből származó eszközöket, de itt nyaraló vidékiek is adományoztak présházaikból egykori tárgyakat. Így a szoba berendezése a budapesti Sándor Pál családja révén százéves, kétrészes konyhaszekrénnyel bővült, mely a vendéglátás kancsóinak, poharainak biztosít tágas elhelyezést. Cseszák Katalin őcsényi lakos felajánlása e tárgyakat egészítette ki régi konyhai eszközökkel, tányérokkal. A bútorzat Hegedüs László családja révén eredeti szőlőhegyi szalmazsákos, fa, ágykerettel ún. nyoszolával is bővült.

A présház előterét már a Pálinkás család két középorsós, fa prése díszíti. A feldolgozóba került elhelyezésre az érdi Szentgyörgyi család adománya az eredeti, 1887-ból származó, feliratos, középorsós, fa szőlőprés, az adomány falitékával és a kézi, hordozható kishordóval együtt. De itt látható a Sándor család egykori fém, kerekes sarabolója az ún. toló-húzó kapa.
Az eredeti terveknek megfelelően a Tamási kistérségi borversenyt követően, jó néhány üveg palackozott bor került elhelyezésre a pincében. Így az év folyamán lehetővé vált, hogy mind a múzeum, mind a látogatók kóstoltatása ellenszolgáltatás nélkül valósulhatott meg, remélve, hogy ez a jövőben is így történik majd. Bár a múzeum állandó nyitva tartással nem rendelkezik, az év folyamán az iskolai osztályoktól, a nyugdíjas csoportokon keresztül az egyéni vendégekig a látogatottság folyamatos volt, melyet reméljük, hogy a Tourinform Iroda bevonása is tovább növel majd. Sajnos a nyári forróság az új ültetésű szőlők nagy részét kiszárította, ezért azok tavaszi pótlására lesz majd szükség.
Tekintettel arra, hogy a présház fűtése még nem megoldott, így kérjük azokat, akik egy használható kis öntvény. ún Jancsi-kályhával rendelkeznek, hogy a városi könyvár útján a Helytörténeti Gyűjteménynek jelezzék azt. E kiegészítéssel lehetőség teremtődne arra, hogy téli, havas, de már kellemesebb környezetben tovább látogathatóvá válna a Présházmúzeum.

Forrás, fotó: KT.
SZUPERINFO.HU